На ускршњој трпези обавезна су декорисана јаја, а пре него што размислимо којом техником желимо ове године да их украсимо, добро је да се присетимо савета за правилну куповину јаја за Ускрс.
Како бисмо са сигурношћу пазарили само добра и квалитетна јаја која неће пуцати током бојења, важно је да се придржавамо ових важних савета.
Приликом куповине морамо да водимо рачуна да јаја буду неоштећена. Свежа јаја су потенцијалан извор саломонеле, па се саветује да их пре кувања и украшавања оперемо млаком водом.
Прочитајте још: ИЗБЕЛИТЕ природну боју јаја и припремите за ФАРБАЊЕ: Све што вам треба јесу алкохолно сирће и вода! (ВИДЕО)
Стручњаци осим прања саветују и чување у фрижидеру, јер и ниске температуре убијају бактерије. Ако јаја фарбате бојама из кесице, узимајте оне које су означене као прехрамбене боје.
Важно је и колико дуго кувамо јаја. Искусни кувари истичу да је потребно да се јаје кува осам минута од тренутка кључања да би било тврдо кувано. Како би се јаја лакше љуштила неопходно је да посолимо воду у којој се кувају.
Офарбајте онолико јаја колико сте сигурни да ће се појести како их не бисте после бацали. Што се тиче рока трајања, најбезбедније је да барена јаја поједете пет дана након кувања, али сматрају се јестивим и до седам дана.
Прочитајте још: Како да избегнете пуцање ускршњих јаја током кувања? Прочитајте неколико савета који ће вас решити мука
Како да проверите да ли су јаја свежа?
У дубоку стаклену посуду или чашу сипајте воду воду и у њу убаците воду: свеже јаје ће потпунити на дно; мало старије јаје ће једним делом бити на дну, а другим подигнути према површини; јаја која испливају на површину нису препоручљива за конзумацију.