Када је у питању вино за кување, обично користимо оно што имамо у фрижидеру. Међутим, ако немате остатке и идете циљано купити вино, ово је кратак водич како да изаберете право
Не треба да посежете за најскупљим вином, али не треба ни за оним за кување. За искусног кувара, кување са вином је само једна од многих тајни за побољшање укуса вашег јела. Иако је недовољно искоришћено у кувању, додавање мало вина вашој вечери - може подићи ваш оброк на виши ниво.
Прочитајте још: Да ли знате чему служи рупа на дршкама од шерпи? Ово сазнање ће вам олакшати кување (ФОТО)
Међутим, како одабрати право вино за кување?
Постоји једна ствар коју треба да разумете а то је шта се дешава када кувате са вином. Додавање вина (обично 10 до 16% алкохола по запремини) у врућ тигањ ће изазвати трансформацију вина. Алкохол ће прегорети, остављајући јело прелепог укуса, али ништа од пића. То значи да је безбедно за све, укључујући децу и одрасле који не пију. Преостало вино које је остало у вашем јелу је моћан извор укуса јер вино појачава природну суштину вашег јела, а да је не нађача.
Вино за кување наспрам вина за пиће
Када бирате флашу вина које ћете употребити за кување, прво одбаците своје унапред створене идеје о томе шта вино чини одличним. Већина њих се заснива на вашем искуству о испијању вина, а када је у питању кување, сагорећете већину онога што може да разликује скупу флашу од јефтиније. Међутим, збегавајте вина са ознаком „Вино за кување“ јер ће лош квалитет умањити укус вашег јела.
Да ли вам је пола флаше белог вина остало од вечере пре две ноћи? У том случају слободно га искористите уместо да га сипате у проспете. Понекад кување подразумева коришћење онога што имате да бисте направили укусно јело.
Идеално суво бело вино за кување
Да бисте изабрали праву флашу, изаберите хрскаво, суво бело вино. Постоји безброј сјајних избора, али највише се препоручује сиви пино или совињон блан. Ова светлија вина ће истаћи укус вашег јела без да га преплаве. Избегавајте робусна и храстова бела вина попут шардонеа. Једном када је храна кувана, утицај храста може изазвати горак укус вашег јела.
Уколико вам се ослади кување вином, можете купити и вина до 5 литара у кутији, која могу да стоје у фрижидеру до 2 недеље. Она имају малу точилицу, не морате их отварати зато дуже и трају. Та вина можете користити како за кување тако и за конзумацију.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ