Тајна је у једном састојку
Искусне домаћице знају да се гулаш по оригиналном мађарском рецепту прави искључиво од јунетине и да би количину црног лука требало изједначити са количином меса од врата или плећке.
Поред тога, да би гулаш имао посебан укус, приликом кувања требало би доливати и црно вино. Крчкање на нешто нижој температури рингле обезбеђује да се сви састојци и ароме лепо повежу, да месо буде мекано и да се топи у устима.
Ипак, ма колико да се труде, многе домаћице не успевају да направе гулаш попут оног кафанског који има специфичан укус.
Поред црног вина које лагано доливају и које, као и количина лука, прати количину меса у размери 1:1 (литар црног вина на килограм јунетине), кувари увек додају 20 грама црне чоколаде. Овај неочекивани састојак за слано јело додају у гулаш кад је он већ готов и кад искључе ринглу, а шерпу са гулашом оставе да се јело „истишти“.
Зашто је гулаш са црном чоколадом тако посебан?
Како су нам открили професионални кувари, црна чоколада је задужена да ублажи киселу ноту која остаје иза подливања гулаша вином.
Уколико правите гулаш од свињског меса, уместо црне чоколаде на килограм свежег меса за гулаш додајте 20 грама млечне чоколаде, такође пред крај кувања.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ