Рецепт за турски гулаш са јагњетином – кува се дуго али се зато ужива у сваком залогају!
За данашњи оброк, одлучите се за егзотично и пикантно зачињено јело које ће сви обожавати, а како су наши преци говорили – то је храна која греје срце!
Састојци:
– 700 г јагњетине исецкане на коцке
– 400 г исецканог парадајза на коцкице
– 250 мл месног бујона
– 1 мања паприка
– 1 лук
– 2-3 чешња белог лука
– 1 кашика концентрата парадајза
– 1 кашичица млевеног тимијана
– 1 кашичица сушеног оригана
– со и бибер по жељи
– уље за динстање
Састојци за умак од патлиџана:
– 1,5 кг патлиџана
– 300 мл млека
– 45 г наренданог тврдог сира
– 3 кашике путера
– 3 кашике брашна
– со и бибер по жељи
Припрема:
Комадиће јагњетине зачините са сољу и бибером. Лук насецкајте на мање комаде, као и паприку. исецкајте на ситно и бели лук.
У великом лонцу с поклопцем загрејте мало уља, па на њему продинстајте лук док не омекша. Додајте комадиће јагњетине и пропржите их док не добију златно-смеђу боју са свих страна.
Додајте исецкану паприку и бели лук, па кратко продинстајте. Додајте концентрат парадајза, добро промешајте и продинстајте све заједно око један минут.
Додајте свеже исецкан парадајз, тамијан и оригано. Промешајте и кувајте око један минут, па све заједно полијте с месним бујоном.
Када течност уври, смањите температуру на лагано, поклопите лонац и пустите да се гулаш кува око сат времена, односно док месо не омекша.
За то време припремите патлиџан за сос. Ако на располагању имате роштиљ, патлиџане с кором ставите на грил и добро препеците са свих страна.
Ако немате на располагању роштиљ, пробушите кору патлиџана ножем и ставите да се пече у претходно загрејану рерну на 220 степени око четрдесетак минута док не омекша.
Охладите патлиџан до краја, исеците га на пола и извадите мекану унутрашњост. Виљушком га претворите у пире.
Направите бешамел сос: растопите путер на умереној температури и додајте брашно. Мешајте све заједно пар минута, а потом почните постепено уливати загрејано млеко. Мешајте смесу на ватри неколико минута док се не решите свих евентуалних грудвица, а сос не почне да се згрушњава.
Уклоните бешамел с ватре и умешајте нарендани сир. Кад се сир растопи, све лагано посолите и побиберите на крају додајте пире од печеног патлиџана.
Јагњећи гулаш послужите на сосу од патлиџана.
Пријатно и јавите нам како вам се допао рецепт!
(курир.рс)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ