Како одолети нездравој храни која нас окружује?
Ако сте решили да поведете рачуна о својој исхрани и да у њу уврстите мало више зеленог воћа и поврћа, наишли сте на чланак који ће вас ка њима усмерии. Већина људи није нарочит љубитељ зеленила на тањиру, али уз неколико корисних трикова, можете са лакоћом уносити у свој организам потребну дневну количину зеленог воћа и поврћа.
Али пре свега да истакнемо због чега је зелениш толико важан. Зелено воће и поврће даје неоходну дозу витамина, минерала и других хранљивих састојака вашем организму. Такође оно је одличан извор антиоксиданата и најједноставнији начин да се у зимском периоду сачувате од прехлада и вируса. Зелено воће и поврће врло ефикасно делује на смањење наслага сала у пределу стомака, као и на оптималнији рад црева. Како дакле уносити више ове зелене магије у организам?
Прочитајте још: Овај ЗАЧИН даје укус сваком јелу: Да ли га користите?
Пијте зелениш
Најлакши начин да у свој организам унесете зелено воће и поврће јесте да га конзумирате у виду смоотхие-ја. Зелене смоотхие напитке је врло једноставно направити, а на располагању вам је невероватно много комбинација састојака и укуса. Основу зеленог смоотхие-ја могу да чине спанаћ, блитва, зелена салата, кељ, рокула, целер, першун или броколи. Потом како би смоотхие био укуснији не пропустите да додате банану и по жељи неко укусно воће – зелене јабуке, грожђе, крушке, брескве, шумско воће (може и замрзнуто). Како би смеса била течнија неопхода је течност – кокосова вода или млеко, биљно млеко, бадемово млеко или зелени чај. Такође и сок од лимуна може да послужи. Ако желите да обогатите ваш смоотхие додајте састојке попут семенки лана, чиа семенки, гоји бобица, цимета, ванила праха или какаоа.
Најједноставнији начин да се у зимском периоду сачувате од прехлада и вируса.
Додајте зелено поврће својим оброцима
Свако јело је недвосмислено укусније и здравије ако је обогаћено поврћем. Ако нисте нарочит љубитељ поврћа када га једете засебно, покушајте да га додате својим оброцима као прилог или у виду салате. Свакако сецкање свог тог зелениша зна да буде заморно, с тога је препорука да унапред када имате мало слободног времена исецкате сав зелеиниш који имате у фрижидеру и распоредите га у засебне чиније у замрзивачу како би вам био на дохват руке када припремате чорбе и печења.
Створите навику.
Прочитајте још: Правимо ове грешке када ПОХУЈЕМО ШНИЦЛЕ: Избегните их и биће још укусније
Гицкалице замените воћем и поврћем
Нема већег непријатеља савршеном обиму струка од нездравих грицкалица које нас вребају иза сваког ћошка. Ако створите навику сецкања зеленог воћа и поврћа на тањиру и грицкања уместо класичних индустријских грицкалица, никад више нећете осећати грижу савест што се у свој организам унели непотребну количину масти, соли и шећера. Штапићи шаргарепе, колутови краставца, кришке јабуке или крушке идеална су замена класичним грицкалицама.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ