Често се поставља питање које су више хигијенске, дрвене или пластичне?
Кухињу не можемо да замислимо без даске за сечење. Неопходне су при готово сваком прављењу ручка, а сада их можемо наћи у разним облицима и материјалима.
Међутим, остаци хране се могу скупити у оба материјала након ставрања ситних прореза приликом сечења. Тако да је важно да знамо како правилно да их одржавамо.
Прочитајте још: Данашњи слаткиш: Спремамо КРЕМАСТИ ВОЋНИ КОЛАЧ (ФОТО/ВИДЕО)
Најбољи начин за чишћење пластичне даске за сецкање је натапање даске белим сирћетом, а затим је рибати смесом соде бикарбоне или соли. Ово ће да омогући да се мрље на површини подигну.
Оштећене даске треба заменити због накупљања бактерија у пукотинама.
Дрвене даске су за одржавање ипак мало теже.
За почетак се не препоручује њихово прање у машини за судове. Топлота и вода могу да проузрокују цепање дрвета. Једном кад се дрво раздвоји, пукотине су идеална места за скривање бактерија. Уместо тога боље је да се одлучите за ручно прање.
Прочитајте још: Кухињски савети који решавају мука: Узмите свећу у руке и очистите лук без суза, а за љуштење куваног јајета узмите КАШИКУ!
Поступак прања
Након прања сапуном и врућом водом, оставите даску да се усправно осуши. Да бисте уклонили мрље, користите комбинацију лимуновог сока и соли. Једноставно ставите мало крупне соли на дрво и користите преполовљени лимун да протрљате даску. Пустите да одстоји пет минута, а затим исперите и осушите.
За дезинфекцију користите мешавину сирћета и воде. Затим темељито исперите и оставите да се осуши.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ