Истроше се због свакодневне употребе.
Многи од нас у кухињи имају бар једну стару кухињску даску коју је користила наша бака или мамину варјачу из младости с којом понекад промешамо паприкаш.
Наравно, не пада нам на памет да их бацимо.Међутим, ипак бисмо их требали избацити из употребе и претворити само у успомену, јер је њихов рок трајања одавно прошао.
Погледајте који то предмети имају рок трајања пуно краћи него што мислите.
1. Дрвени кухињски прибор – до 5 година или када на својим варјачама, хватаљкама за салату или даскама приметите пукотине, промене боја или осетите да је површина на деловима неповратно омекшала. Не заборавите да је дрво потрошни материјал који упија мирисе, влагу, али и све бактерије. Зато дрвени прибор перите одмах након коришћења, немојте га предуго квасити међу прљавим суђем и немојте га сушити на влажном месту.
Прочитајте још: Ово су намирнице које НЕМАЈУ РОК ТРАЈАЊА
Фото: Депозит
2. Гумене или силиконске шпатуле – до 2 године или када промене боју, добију пукотине и почну се "кидати". Шпатуле имају и један хигијенски проблем. Наиме, већином су направљене од два дела, дршке и главе. Управо је спој између та два дела место у које улазе остаци намирница које користимо и оно се тешко чисти. Када приметите талог који не можете да уклоните, онда је време за нове шпатуле.
Прочитајте још: НИКАДА не солите кајгану, биће ВОДЕНА! Славни КУВАР открива малу, али ВАЖНУ ТАЈНУ како се спремају јаја
3. Посуђе с непријањајућом (нон-стицк) површином – до 3 године или када приметите дубоке огреботине, када површина почне да се љушти и улази у храну. Ако желите да продужите век трајања овог посуђа, обавезно га покријте папирном салветом пре него што у њега ставите неку другу посуду код поспремања. Ако сте у могућности, држите га обешеног на зид или неку другу површину.
Прочитајте још: Намирнице у ФРИЖИДЕРУ брзо изгибе свежину? Можда не знате ОВАЈ ТРИК
4. Пластичне даске за резање – до 3 године или када трагови ножа постану толико дубоки да више не можете из њих очистити остатке хране. Немојте заборавити да вам за сваку врсту намирница треба посебна даска. На оној за рибу или месо не припремајте воће или поврће и обрнуто како евентуалним бактеријама из меса и рибе не бисте контаминирали друге намирнице.
Прочитајте још: Када сте последњи пут ОЧИСТИЛИ ФРИЖИДЕР? Ево лаког начина
5. Мали кухињски ножићи – до 5 година или када зарђају, имају климаву дршку или више не можете да их наоштрите. Ови вишенаменски ножићи често су у употреби, користимо их готово свакодневно и због тога се лако "истроше", поготово они с назубљеном оштрицом. Оштрите их једном седмично како бисте им продужили век трајања.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ