Često se postavlja pitanje koje su više higijenske, drvene ili plastične?
Kuhinju ne možemo da zamislimo bez daske za sečenje. Neophodne su pri gotovo svakom pravljenju ručka, a sada ih možemo naći u raznim oblicima i materijalima.
Međutim, ostaci hrane se mogu skupiti u oba materijala nakon stavranja sitnih proreza prilikom sečenja. Tako da je važno da znamo kako pravilno da ih održavamo.
Pročitajte još: Današnji slatkiš: Spremamo KREMASTI VOĆNI KOLAČ (FOTO/VIDEO)
Najbolji način za čišćenje plastične daske za seckanje je natapanje daske belim sirćetom, a zatim je ribati smesom sode bikarbone ili soli. Ovo će da omogući da se mrlje na površini podignu.
Oštećene daske treba zameniti zbog nakupljanja bakterija u pukotinama.
Drvene daske su za održavanje ipak malo teže.
Za početak se ne preporučuje njihovo pranje u mašini za sudove. Toplota i voda mogu da prouzrokuju cepanje drveta. Jednom kad se drvo razdvoji, pukotine su idealna mesta za skrivanje bakterija. Umesto toga bolje je da se odlučite za ručno pranje.
Pročitajte još: Kuhinjski saveti koji rešavaju muka: Uzmite sveću u ruke i očistite luk bez suza, a za ljuštenje kuvanog jajeta uzmite KAŠIKU!
Postupak pranja
Nakon pranja sapunom i vrućom vodom, ostavite dasku da se uspravno osuši. Da biste uklonili mrlje, koristite kombinaciju limunovog soka i soli. Jednostavno stavite malo krupne soli na drvo i koristite prepolovljeni limun da protrljate dasku. Pustite da odstoji pet minuta, a zatim isperite i osušite.
Za dezinfekciju koristite mešavinu sirćeta i vode. Zatim temeljito isperite i ostavite da se osuši.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU