Руска салата спада у класике који се припремају за сваки свечани ручак или догађај
Без ње не може да се замисли ниједан празник ни слава. Оригиналну верзију салате измислио је 1860-их кувар белгијског порекла, Лусијен Оливије, кувар Ермитажа, једног од најславнијих московских ресторана. Оливијева салата брзо је постала изузетно популарна код редовних Ермитажових муштерија и постала је најпознатије јело ресторана. Данашња популарна верзија руске салате садржи кувани кромпир, кисели краставац, грашак, јаја, шаргарепу и кувану пилетину, па све то зачињено мајонезом.
Састојци:
- 200 г кромпира
- 200 г шаргарепе
- 200 г грашка (може и замрзнут)
- 200 г киселих краставчића
- 200 г шунке
- 300 г мајонеза
- 100 г павлаке
- 2 кувана јајета
- со, бибер
Прочитајте још: Пита са месом као идеално решење за доручак или вечеру према рецепту наших бака (ФОТО/ВИДЕО)
Припрема:
Кромпир и шаргарепу исећи на ситне коцкице. Ставити у кључалу посољену воду и кувати док не омекша. Скувати грашак док не постане мек. Шунку, киселе краставчиће и кувана јаја исећи на коцкице. Све састојке помешати, додати мајонез, павлаку и зачине. Добро измешати и ставити у фрижидер да се охлади. Сервирати хладно.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ