Колач од ђумбира има диван прелив од златних бадема у листићима. Изгледа декоративно и изазваће одушевљење на сваком столу.
Рецепт захтева кристализовани ђумбир. Обично га можете пронаћи у одељку за колаче у супермаркету или у продавницама здраве хране. Кристализовани ђумбир су обично мале коцкице слатког корена ђумбира и „сув“ је, за разлику од конзервираног ђумбира у сирупу.
Прочитајте још: ОТВАРА АПЕТИТ: Кремаста пилетина У СОСУ од спанаћа и пармезана (РЕЦЕПТ)
У овом рецепту ће функционисати и конзервирани ђумбир у сирупу, али га прво треба добро оцедити да не би додао много течности у смесу за колач.
Рецепт за колач од ђумбира
Састојци:
- 90 г маргарина или путера
- 155 г обичног брашна
- 60 г брашна за самоподизање
- 220 г шећера
- 1 велико јаје
- 125 г кристализованог ђумбира, исецканог на мале комадиће
- Неколико кашика бадема у листићима за украшавање
Припрема:
Загрејте рерну на 180°Ц. Подмажите и обложите калуп.
Отопите маргарин/путер и оставите да се мало охлади.
У чинију ставите брашно, шећер и ђумбир и добро промешајте.
Умутите јаје, па 1 кашику умешајте у топли маргарин (преостало оставите за глазуру врха колача.)
У суве састојке умешајте јаје и маргарин и добро промешајте да се сједине. Смеша ће бити веома густа, скоро као тесто.
Смесу сипајте у плех, тапкајући је у углове. Премажите врх преосталим јајетом и поспите бадемима у листићима.
Пеците на 180°Ц 40-45 минута, док чачкалица убачена у торту не изађе чиста.
Охладите неколико минута у плеху, а затим оставите да се охлади на решетки. Исеците на квадрате и послужите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ