Ђумбир је један од најстаријих зачина. Користио се кроз векове, а данас се користи поред традиционалне примене и као сировина за многе препрате за мршављење. Наравно, најбоље га је употребљавати у природној форми, а ако планирате дијету, размислите о овом необичном, здравом корену.
Ђумбир снажно делује на пробавни систем и у доброј мери убрзава метаболизам, каже нутрициониста Јасна Вујичић. Од давнина је чувен по својим карактеристикама, а и савремена истраживања иду у прилог традицији.
- Често га можемо видети на нашим пијацама, али и у продавницама. Ђумбир утиче на смиривање стомака и штити пробавни систем смањивањем киселости у желуцу и повећавањем пХ вредности желудачне киселине. Као резултат смањује се учестаност лучења желудачних сокова и појачава дејство ензима који појачавају варење. Због тога ђумбир има директан утицај на стомак и јетру, чиме се смањује мучнина и повраћање - наводи нутрициониста.
Бржи метаболизам, мање холестерола
Иако је већ довољно позната и призната улога ове биљке необичног облика за пробаву, многи нису свесни да конзумирањем ђумбира могу и да смршају. Како? Корен ђумбира не чини да директно смршате, али посредно делује управо у том правцу.
Ђумбир помаже у снижавању нивоа холестерола, а осим тога разређује и крв. Такође стимулише и претварање холестерола у жучну киселину, а потпомаже и лучење жучи. Чим у крви има мање холестерола, лакше ћете смршати.
Ђумбир убрзава метаболизам. У корену ђумбира се налазе једињења која стимулишу желудачне ензиме, који потпомажу варење хране, дакле потпомажу метаболичке процесе. Што је ваш метаболизам бржи, више ћете сагорети калорија.
Ђумбир помаже лучење пљувачке, која олакшава гурање хране и игра улогу у варењу скроба.
Ђумбир побољшава покретљивост желуца. Када пробавни систем функционише најбоље што може, храна се слободно креће кроз тело, што смањује надутост и затвор. У ствари, истраживања су показала да ђумбир регулише перисталтику, наизменично кретање мишића у гастро-интестиналном тракту који је потребан да гура храну и одводи је кроз пробавни систем. На тај начин ђумбир подиже тонус и јача мишиће који учествују у варењу.
Комбинујте га са другом храном
Ђумбир можете уврстити у вашу исхрану на много начина, додаје нутрициониста.
- Можете га додати свежег или сушеног као зачин у вашим јелима, можете да пити као чај или као препарат. Међутим, иако је добар за метаболизам и варење, ђумбир не треба да вам буде једини начин да смршате. Избегавајте да једете искључиво ђумбир, већ га комбинујте са другом храном - саветује Јасна Вујичић.
Најбољи ефекат губитка килограма се постиже ако се исхрана у којој је заступљен и ђумбир комбинује са физичким активностима.
- Општа препорука је да до сат времена после вежбања поједете оброк базиран на угљеним хидратима (уз додатак ђумбира) којим ће надоместити утрошену енергију у мишићима и јетри, али не и у масним ћелијама. Ђумбир у овој комбинацији можете појести или пити као шејк. Било како било, избегавајте храну непосредно пре вежбања, чак иако сте с њом конзумирали ђумбир - каже нутрициоиниста.
Напомена: Не препоручује се конзумирање више од четири грама овог корена, јер у супротном ризикујете да сувише разредите крв, што може бити штетно.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ