Ко код да је пожелео да смрша вероватно је најпре почео да избегава хлеб и производе од белог брашна
Шта ако вам кажемо да сада можете да уживате у свеже печеном хлебу и притом мршавит?
У мору различитих дијета и брзих решења за скидање килограма хлеб и угљени хидрати важе за непријатеља број један. Али није сваки хлеб направљен од истих састојака. Неке врсте вам могу помоћи не само да килажу доведете у ред, већ и да побољшате целокупно здравље.
„И најобичнији хлеб може бити део здраве исхране, али неке опције су боље када је реч о мршављењу и скидању масних наслага“, рекла је Лорен Манакер, медицински стручњак. Њена препорука је Језекиљев хлеб.
О каквом хлебу је реч?
У једном парчету тог хлеба има 80 калорија, 0,5г масти (0% засићених), 15г угљених хидрата (од чега 3г влакана) и 5г протеина.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији
Направљен по посебном, споријем поступку и пун је састојака који ће пријати вашем организму. Ту су пшеница, јечам, просо, спелта и махунарке. Заједно, ове намирнице чине моћну комбинацију протеина и садрже чак 18 амино киселина укључујући свих девет које су неопходне нашем организму. Процес спорог печења онемогућава да се изгубе природна влакна и витамини из житарица. Насупрот увреженом миту о томе да хлеб гоји, стоји чињеница да житарице од целог зрна могу бити успешан, чак и кључни савезник у скидању килограма, насупрот белом, прерађеном хлебу.
Састојци:
- 8 шоља пшеничног брашна од целог зрна
- 4 шоље јечменог брашна
- 2 шоље скуваног и изгњеченог сочива
- пола шоље млевеног проса
- пола шоље раженог брашна
- Шоља и по воде
- кашичица соли
- 4-6 кашика маслиновог уља
- 7 грама сировог квасца или кашика сувог квасца
- пола шоље топле воде
- 1 кашика меда
Припрема:
- Отопите квасац у топлој води и меду и оставите да одстоји 10 минута.
- Помешајте пшенично, ражено брашно, просо и јечам.
- Потом умешајте сочиво и уље са мало воде и изблендајте, а онда сипајте у посуду са остатком воде.
- Додајте мешавину брашна и отопљени квасац, додајте со и остатак брашна.
- Када умешате смесу изручите је на површину благо прекривену брашном и месите тесто док не постане глатко.
- Ставите тесто у науљену посуду и сачекајте да нарасте дупло.
- Поново измесите тесто, исеците га на четири векне и оставите да још нарасте.
- Пеците на 200 степени 45 минута..
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На само 40 километара од Београда налази се место које ће вас ОЧАРАТИ! (ФОТО/ВИДЕО)
Заменом прерађених житарица оним од целог зрна доприносите губљењу килограма. Верује се да главни разлог лежи у високом нивоу влакана који су повезани са стомачним микробима и здрављем метаболизма. Због дијететских влакана, хлеб од целог зрна житарица (Језекиљев хлеб), чини да останете сити дуже. Непрерађене житарице садрже мање шећера па помажу у смањивању масних наслага.
Висок садржај влакана и протеина по само једној порцији овог хлеба неће повисити ниво шећера у крви, па ћете масне наслаге губити лакше. На овај начин можете да уживате у хлебу и свим намазима без гриже савести.
БОНУС ВИДЕО:
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ