Тајна је у једном стастојку
Идеалан рецепт за хлеб од кромпира који морате испробати. Добићете две векне, па једну можете да замрзнете.
Састојци:
225 г црвеног кромпира
240 мл топлог млека
50 г шећера
1 пакет инстант квасца
660 г брашна
2 кашичице соли
75 г путера, омекшаног
Припрема:
1. Како бисте направили овај хлеб, ољуштите и исеците кромпир на кришке дебљине 1,5 цм. Пребаците у шерпу и напуните водом док кромпир не буде покривен за око 2 цм. Пустите да прокључа на јачој температури, док кромпир не омекша, око 10 минута.
2. Оцедите кромпир и сачувајте 120 мл воде. Изгњечите кромпир гњечилицом, док не постане гладак и одмерите 240 г пире кромпира. Пустите да се мало охлади, 5 до 10 минута. Миксером умутите топли пире кромпир, млеко, шећер, квасац и воду од кувања. Додајте брашно, со и путер и мешајте док се не сједине.
3. Користећи наставак за куку за тесто на малој брзини, месите тесто док не постане глатко и лепљиво, 5 до 8 минута. Пребаците тесто у благо науљену велику чинију, поклопите и оставите на топлом месту да се удвостручи, око 45 минута.
4. Загрејте рерну на 170 ° Ц. Подмажите два плеха за векне. Избушите надошло тесто. На лагано побрашњеној површини поделите тесто поделите на 2 једнака дела (сваки од око 706 г).
5. Нежно притисните први део теста у калуп величине 22×15 цм. Почевши од дугачке стране, пресавијте тесто ка себи на трећине, стегните шав да бисте га запечатили. Преобликујте га у трупац од 22 цм, ако је потребно. Ставите у припремљен плех, шавом надоле и поновите са другим делом теста. Лагано покријте обе векне и оставите да се поново дижу, око 20 минута.
6. Откријте и пеците док врхови не порумене, 35 до 40 минута. Оставите да се охлади неколико минута у тепсији, а затим потпуно охладите на решетки. Чувајте покривено на собној температури 3 до 5 дана.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО