Многи купују црни хлеб сматрајући да је то здравија замена, а ево како да проверите његов квалитет
Безброј нутрициониста сматра да бели хлеб није идеалан савезник витке линије, па се све већи број људи одлучује за здравију замену - црни хлеб. Али, да ли сте се некада запитали да ли је прави црни хлеб у питању или је реч о додавању боја?
Црни хлеб има мање калорија од белог, а садржи и мекиње које обилују влакнима, садрже скроб и раствориве шећере. Када га конзумирамо, дуже нас држи ситима, а везује и масноће, уместо да их одлаже у крв. Прави црни хлеб има дигестивно дејство, а помаже телу да се ослободи накупљених токсина.
Прочитајте још: КИСЕЛЕ МАНДАРИНЕ ПРЕТВОРИТЕ У СЛАТКЕ ЗА ПАР МИНУТА: Никад лакши трик за који многи не знају
Има више минерала, витамина и протеина од белог хлеба. Уколико садржи минимум 30% раженог или пшеничног брашна реч је о црном хлебу.
Црни, ражени или интегрални хлеб не може да буде мекан као бели, увек је мањи и веће густине, а такође је и влажнији од белог. Ако нисте сигурни да ли сте узели прави црни хлеб, део средине хлеба потопите у воду - уколико се обоји, то није прави.
Понекад се у црни хлеб додају боје, какао или кафа, зато треба бити опрезан.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ