Једноставан трик за печење ражаног хлеба
Већина данас покушава да избегле бело брашно, не само због килаже већ због веровања да постоје и здравије варијанте брашна. Испробајте ражени хлеб који ће вас одушевити када се ради о укусу.
Потребно:
око 500 г ражаног брашна
20 г квасца
300 мл топле воде
1 кашика шећера
1 кашичица соли
3 кашике уља
Припрема:
У посуду сипајте топлу воду, па додајте измрвљени квасац и шећер. Лепо промешајте, па оставите да се квасац активира неких 10 минута. Просејте 400 г брашна, па сипајте уље и со. Почните да месите тесто, па додајте престало брашно и умесите мекано и глатко тесто. Тесто премажите кашиком уља, па покријте провидном фолијом и оставите да одстоји неких 15 минута. Након тога премесите тесто на побрашњеној површини. Развуците тесто у правоугаоник (водите рачуна да крајтеви буду четвртасти, како би се хлеб лепо увио). Уролајте хлеб тако да направите векну и ставите у правоугаони калуп који сте премазали уљем. Нека одстоји још 15 минута, па ставите у загрејану рерну на 180°Ц и пеците око 45 минута. Користите вентилатор јер ће он помоћи да се тесто надође.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ