Уврстите следеће намирнице у исхрану
Како старимо нормално је да добијамо на тежини, то се дешава зато што се базална брзина метаболизма успорава. Поред овога, губимо и чисту мишићну масу што често узрокује померање ваге у неповољном смеру јер је знатно олакшано добијање масти. Нутриционисти саветују успостављање чврсте рутине вежбања и промене у режиму исхране како бисте остали на добром путу и успели да будете сити и витки.
Како пређу четрдесете године многим женама постаје теже да изгубе вишак килограма. Значајну улогу играју и хормонске промене које прати и менопауза. Међутим уз одређене корекције могуће је постићи и брже топљење килограма односно сагоревање масти.
Нутрициониста Лиза Јанг препоручује пет намирница које би требало јести за бржи губитак вишка килограма након што напуните 40 година:
1. Бобичасто воће
Бобичасто воће је богато водом, антиоксидантима и фитохемикалијама. Генерално воће садржи велику количину хранљивих материја и може да подстакне губитак тежине. Малине, купине, боровнице и рибизле су одлични савезници у мршављењу. Можете их додати у јогурт, смути или овсену кашу и са мало меда их појести као здраву ужину.
2. Авокадо
Поједине студије су показале како људи који једу авокадо уз ручак имају осећај ситости и до наредних пет сати. Поред високог садржаја воде авокадо који технички спада у воће такође садржи влакна која нису калорична.
3. Орашасти плодови и семенке
Кад их конзумирате у умереним количинама, орашасти плодови и семенке су изузетно здрава и лагана ужина која се одлично уклапа у дијететски режим. Садрже влакна, протеине и здраве масти. Нутриционисти препоручују конзумирање ораха, бадема, лешника, семенки голице и сунцокрета у оквиру режима исхране, који доводи до топљења масних наслага и губитка вишка килограма.
4. Ланено семе
Лан је изванредан извор омега-3 масних киселина и уједно је веома богат влакнима. Конзумирање око 30 грама влакана дневно може да подржи ваше напоре да изгубите вишак килограма.
5. Кисели купус
Кисели купус не садржи много калорија и уједно је препун влакана, што подстиче осећај ситости. Поред тога, пробиотици које кисели купус садржи могу да смање апсорпцију масти. Ова укусна намирница садржи и пробиотике и пребиотике. Уколико укључите кисели купус у исхрану, не само да ћете брже изгубити вишак килограма, већ ћете и унети у организам кључне хранљиве материје као што су гвожђе, фолна киселина, витамин Ц, манган, бакар и калијум.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ