Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Десет намирница које могу да убрзају метаболизам: Требало би да буду део нашег оброка

Како да убрзате метаболизам и самим тим процес мршављења, уз помоћ одговарајуће хране...

1699887586_shutterstock_1916729900.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Важно је знати да свако има различиту брзину метаболизма. Редовно вежбање, нормалан сан и конзумирање доста воде су три најбоље ствари које можете урадити за убрзавање метаболизма. Али, такође га можете убрзати и побољшати његов рад уз помоћ правилније исхране.

Данас вам представљамо листу хране која ће вам сигурно помоћи да убрзате метаболизам ако је уврстите у свакодневну исхрану.

1. Љуте папричице

Студије су показале да конзумирање љутих папричица може да убрза метаболизам чак и до 25%. Конзумирање љуте хране ће вам презнојити, побољшаће циркулацију крви и убрзаће метаболизам, што ће побољшати сагпревање калорија.

2. Целе житарице: овсена каша и смеђи пиринач

Употреба житарица у здравој исхрани се сматра одличним избором. Тајна је у бирању житарица од целог зрна, попут пшенице, овсене каше, пиринча и кукуруза. Цела зрна имају нутријенте и сложене угљене хидрате који убрзавају метаболизам тако што стабилизују нивое инсулина.

3. Броколи

Броколи можда није ваше омиљено поврће, али је битан извор калцијума који убрзава метаболизам. Богат је и витаминима А, Ц и К. Једна порција броколија може да вам обезбеди битну количину фолата и влакана, као и разне антиоксиданте. Броколи је поврће које спада у најбоље антиоксиданте.

4. Супе

Велики број истраживања је показао да је конзумирање супа добро за смањење гојазности. У многим дијетама, ова намирница се једе пре главног оброка. Да ли знате зашто?

Зато што када поједете супу, појешћете мање хране која је следећа на менију. Комбинација течности и чврсте хране у супи смањује апетит, а даје вам све што вам је потребно да бисте се осећали сито.

5. Кафа и зелени чај

Многе студије су показале да су кафа и зелени чај одличне за убрзавање метаболизма, као и да имају здравствене предности: садрже велику количину антиоксиданата, смањују ниво шећера у крви, сагоревају више масти и смањују појаву целулита на кожи.

6. Јабуке и крушке

Јабуке и крушке су одличне када је у питању губљење килограма, али не само због мањка калорија, већ и због тога што убрзавају метаболизам. Ово је потврђено истраживањем у Рио де Женеиру, у коме су жене јеле по три јабуке или крушке на дан и које су више смршале него оне које их нису јеле.

7. Зачини

Зачини као што су црни бибер, семе слачице, бели лук у праху и ђумбир могу да подигну брзину метаболизма. Доказано је да људи који користе ове зачине могу да сагоре дневно 1000 калорија више.

8. Цитрусно воће

Воће попут поморанџи, грејпфрута и лимуна може да помогне код сагоревања масти и убрзавања метаболизма. На све то, због високе количине витамина Ц, цитрусно воће регулише ниво инсулина у крви.

9. Храна богата калцијумом

Ако желите да убрзате метаболизам, важно је да уносите доста хране која је богата калцијумом. Истраживање са једног Универзитета је показало да људи који конзумирају између 1200 и 1300 милиграма калцијума дневно, губе дупло више килограма него они који узимају мању количину.

10. Омега 3 масне киселине

Омега 3 масне киселине се налазе у рибљем месу, али их такође има и у семенкама, орашастим плодовима, ланеном семену и уљу конопље.

Ова храна убзава метаболизам тако што смањује производњу хормона лептина - који успорава метаболизам.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas