Ускршња трпеза нису само обојена јаја, без чварака не дочекујте госте ако желите да испоштујете српску традицију.
Ускоро стиже Васкрс. Поред фарбања јаја, домаћице увелико размишљају шта ће се у празничним даним наћи на менију, да сви буду задовољни и сити.
Иако се времена мењају, бар за велике празнике свако настоји да испоштује своју традицију и од заборава сачува оно што смо наследили још од предака. Између осталог, та традиција подразумева и припрему хране.
Шта спремити за три дана Ускрса? Јаја јесу најважнија, украсе ћемо купити, али шта спремити?
Ево предлога за доручак, ручак и вечеру.
Први мрсни ДОРУЧАК после поста је најважнији
Централно место на столу заузима корпа са јајима, такмичење може да почне, али не и без ПРЕЂЕЛА!
Различити сухомеснати производи попут пршуте и кобасица уз бели сир, качкаваљ и наравно - чварке су примарна хранљива гарнитура. Никако без руске салате и проје.
Довитљиве домаћице ће искористити попуцала јаја и направити ролат. Не заборавите на салате. Сада их има у изобиљу.
Ручак је спреман и церемонија може да почне!
Почиње са домаћом супом или чорбом. Према обичајима, меси се Ускршња погача. Из истог разлога се припрема и печена јагњетина.
Прасетина се одомаћила у празничном послужењу иако нема много везе са традицијом. Наиме, Срби су до појаве Турака јели искључиво јагњетину, а како им окупатори не би отели сву храну, прешли су на узгајање и конзумирање свињетине, јер Турцима вера не дозвољава унос хране од ове животиње.
Кромпир уз месо је у Србији евергрин.
Иако нунтриционисти упорно апелују да је ова комбинација "бомба" за организам - џабе. Класичан пекарски кромпир или обогаћен зачинима и другим састојцима ће заузети сигурну позицију током ускршњег послужења. Сармице од зеља ће обогатити сваки сто. Свеже салате и корпа са јајима су све време присутни.
Посластице су једнако важне. Ситни колачи и торте се обавезно декоришу. Без граница. Шарене мрвице, перлице, шлаг у боји. Играјте се као деца. Искусне домаћице се не одричу Васине, Добош и Розен торте и наравно, неприкосновене БАКЛАВЕ.
Како за Васкрс припремити баклаву можда вам помогне и наш савет, КЛИКОМ ОВДЕ.