Јаја су један од симбола пролећа јер с Ускрсом долази топлије време и буђење природе из зимског сна.
Јаја се обично сматрају здравом храном, ако их једете у умереним количинама јер је беланце изузетно богато протеинима.
Поводом Ускрса, доносимо савете како их правилно скувати и обојити природним бојама.
1. Луковина
Најстарији начин бојења јаја у црвену боју. Све што треба да урадите јесте да шерпу напуните љускама црног лука, додате воду (две литре на 10 јаја), две кашике соли и кашику сирћета.
Скувајте јаја у овој води на уобичајен начин - кад прокључа, оставите да ври максимално десет минута на умереној температури, а потом склоните са ватре и оставите јаја да се у луковини потпуно охладе. Ако су љуске претежно тамне, немојте да их оставите предуго у води, јер може да се деси да јаја постану браон.
Ако желите да ваша црвена јаја имају најлепше природне шаре, претходно их украсите травчицама и умотајте у танке хулахопке.
2. Сок од вишања
Ако желите да ваша црвена јаја имају изразито интензивну црвену боју, послужите се соком од вишања. Поступак је исти као и код луковине - ставите јаја у шерпу, прелијте соком од вишања, уз додатак мало соли и сирћета. Скувајте јаја у соку и оставите да се охладе.
3. Цвекла
Ево начина да искористите и сок од цвекле који вам остане у тегли након што поједете сочне плодове. Поступак је исти као код сока од вишања. Ако желите нежније нијансе црвене, сок од цвекле разблажите са мало воде.
4. Млевена паприка
Четири кашике млевене паприке сипајте у литар воде, уз додатак мало соли и сирћета и скувајте јаја. Водите рачуна да не користите љуту паприку, јер љутина може да продре кроз љуску у сама јаја.
Исправан поступак кувања
Неки ускршња јаја кувају петнаест минута, други пола сата, једни се заклињу у потпуно свежа јаја која су пре неколико минута донели из кокошињца, други преферирају куповна, а постоје и они који јаја са зеленим рубом око жуманцета не желе да једу.
Шта је истина?
Јаја не би требала да буду престара, но ако су сувише свежа, теже ћете их ољуштити. Ако не желите да трошите превише времена на љуштење, изаберите јаја која су стара најмање 7 дана.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ