Млади лук извор витамина Б групе, а сусам је фантастичан за ублажавање болова.
Осим што доприноси богатијем укусу оброка, млади лук је и права ризница важних нутријената. Садржи значајне количине витамина А и Ц, а посебно се издваја по високом нивоу витамина К.
Прочитајте још: Смиривање панике у стресним ситуацијама: Научите ТЕХНИКУ ДИСАЊА
Ту су још и витамин Е, те витамини групе Б - тиамин (Б1), рибофлавин (Б2), нијацин (Б3), пиридоксин (Б6) и фолна киселина (Б9). Од минерала садржаних у младом луку истичу се калијум, калцијум, натријум, гвожђе, фосфор, сумпор, магнезијум, хром као и неки вредни, а ређе присутни у свакодневним намирницама, попут селена, мангана, флуора и кобалта.
Фото: Пиксабеј
Прочитајте још: Сви смо бар једном "пуцали костима", а због ове навике младић је завршио у болници
Сусам подмлађује
Сусам се сврстава међу намирнице које успоравају старање. Разлог је у супстанцама сезамолин и сезамин, које снижавају холестерол и крвни притисак, повећавају количину витамина Е и штите јетру од оштећења изазваних дејством слободних радикала.
Осим тога, сусам има моћ да ублажи упале и болове изазване реуматоидним артритисом. Сусам је иначе одличан извор витамина Б групе, бакра, мангана, калцијума, магнезијума, гвожђа и селена.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ