Да ли волите млади лук?
Сезона је младог лука и зато искористите прилику и једите га баш сваки дан. Зелени део младог лука никако не би требало бацати јер се у њему налазе састојци који су одлични за наше здравље.
Млади лук је богат витаминима и минералима, и одличан је у заштити здравља. Има антибактеријска својства и штити од упала, помаже код прехладе, а добар је и за побољшање пробаве. Садржи витамине А, К и Ц, док од минерала садржи доста фосфора, калијума и калцијума.
Зашто је добро јести млади лук сваки дан?
Штити срце - пун је антиоксиданса који штите тело од оштећења изазваних деловањем слободних радикала. Уз то, млади лук може да одржи крвни притисак у границама нормале и смањује ризик од стварања угрушака.
Добар је за вид - штити од упала и смањује ризик од очних обољења. Садржи доста витамина А који је неоходан за добар вид. Само један лук садржи око три посто дневних потреба за витамином А.
Јача кости - витамин Ц и К којима млади лук обилује, добри су за заштиту костију. Само један лук садржи око 20 посто препоручене дозе витамина К и око два посто витамина Ц. И један и други важни су са густоћу и чврстоћу костију. Недостатак ових витамина повећава шансу за развој остеопорозе и ломове.
Снижава холестерол - Млади лук има велики број супстанци које снижавају лош холестерол у крви. Његов зелени део веома је здрав и, поред тога што помаже да се смањи холестерол, добар је и за враћање повишеног шећера у нормалу. Хром присутан у младом луку има низ здравствених користи, а само једна од њих је превенција и контрола дијабетеса.
За лепшу кожу - помаже телу у производњи колагена који је важан за лепу, здраву и затегнуту кожу. Колаген је заслужан за успоравање настанка бора на лицу и налази се у многим кремама.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ