Лук је здрав и незаменљив у нашој кухињи.
Готово ниједно јело не може да се замисли без лука, а да ли знате која врста у које јело иде? Црни се најчешће користи код куваних оброка, а реч је о луку са најјачим укусом, па зато представља најбољи избор за већину јела.
Прочитајте још: Колико је ефикасно чишћење ПЕНОМ ЗА БРИЈАЊЕ? Накиту враћа сјај, а за огледала је изврсна
За разлику од њега, црвени лук има најбољи укус ако се не кува и идеалан је за хамбургере, сендвиче и салате, док љубичасти садржи мање шећера и богат је антиоскидантима.
Црвени лук је за хамбургере, а бели иде уз рибу.
Слатки лук је сличан жутом, али му је љуска наранџастија. Благог је укуса, па може да се једе у сировом стању. Одличан је избор за припрему соса од свежег парадајза јер садржи много воде, а добар је и у хамбургерима.
У свежем стању је најбоље конзумирати млади лук - богат је витаминима К и Ц, а веома популаран у кинеској и јапанској кухињи.
Прочитајте још: Пролеће стиже, како да ефикасно ОЧИСТИМО ПРОЗОРЕ? Избегните остатке мрља
За бели лук се каже да је природни антибиотик, али многи га избегавају због јаког укуса. Најчешће се користи за ароматизовање јела, од куваних до рибљих специјалитета или сосева за месо. Уколико желите да искористите његову интензивну арому, најбоље је да га додате у јело пред крај кувања, пре него што искључите ринглу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ