Хумус са сусамом представља савршен додатак разним сланим делицијама, од сендвича, преко крекера и тоста, а ево и како се прави.
Хумус представља традиционални источњачки умак који је у последњих неколико година постао популаран свуда у свету. Основа сваког рецепта су леблебије, а варијација на тему заиста има безброј.
Хумус је нарочито популаран у веганској кухињи. Ми смо се данас одлучили за онај са сусамом, а како се прави, сазнаћете у наставку.
Хумус са сусамом
Припрема леблебија
1/2 шоље сувих леблебија (120 г) претходно потопљених у води преко ноћи (око 8 сати)
1,5 шоља воде
1/2 кашичице соде бикарбоне
Остали састојци
3 кашике сусама
4 кашичице маслиновог уља
1 кашичица белог лука у праху или 4 исецкана чена белог лука
2 кашичице сока од лимуна
1 кашичица куркуме
со и бибер по укусу
суви першун, црвена слатка паприка
Прочитајте још: Најједноставнији рецепт за КРОМПИР ПАПРИКАШ: Спремите брз и здрав ручак (ФОТО/ВИДЕО)
Начин припреме
1. Добро исперите леблебије које сте претходно потопили у воду.
2. Добро процедите и сипајте у шерпу. Прелијте с 1,5 шољом воде.
3. У воду додајте пола кашичице соли, прстохват соде бикарбоне и оставите да се кува на средњој температури око 15. минута.
4. Виљушком проверите јесу ли леблебије скуване. Требало би да буду толико мекане, да се лако гњече.
5. Док се леблебије кувају, сипајте сусам у неподмазан тигањ и пржите га непрестано мешајући док се добију златну боју. Оставите са стране да се охладе.
6. У блендер сипајте охлађени сусам и изблендајте док не добијете фину структуру.
7. Додајте бели лук, лимунов сок, маслиново уље, куркуму, со, бибер и црвену паприку и поново изблендајте.
8. У смесу затим додајте леблебије и блендајте док не добијете густу смесу.
9. Извадите хумус из процесора и преспите у чинију. Додајте першунов лист и по потреби зачините. Ваш хумус је спреман!