Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДРЕВНИ СРПСКИ РЕЦЕПТ: У нашем народу ритуали везани за здравље и глог су нераскидиво везани

Ових година поново се окрећемо глогу који је донедавно био потпуно заборављен и служио је само као жива ограда у двориштима неких кућа.

1720684363_56216.jfif
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Тако цветови глога садрже триметиламин и гликозид оксиакантин, док сам плод садржи етерично уље, танин, сапонин, гликозиде и фруктозу, али и калијум, натријум, калцијум и соли фосфорне киселине.

У нашем народу су ритуали везани за здравље и глог нераскидиво везани. Било је јако укорењено веровање да болестан човек треба да однесе колач од кукурузног или пшеничног брашна до глога и на њега га окачи уз речи „У глог улог, а у тело одлог.“

Глог је пре свега намењен људима који имају проблеме са срцем, али и женама у предменопаузи и менопаузи. Уз то, кажу, и смирује нерве.

За кућно лечење можете направити своју тинктуру од глога, која регулише притисак, убрзава циркулацију, јача крвне судове и срце. Уз то, смањује ризик од појаве и настанка срчаних обољења, а и ублажава симптоме бронхитиса, упале плућа и других плућних болести.

Састојци:

60 грама мешавине свежих листова и цветова глога

3 децилитра 96-процентног медицинског алкохола

Стаклена тегла која се херметички затвара

Припрема

Ситно исецкајте цветове и листове и ставите у теглу. Прелијте са три децилитра алкохола, промешајте, затворите и оставите да на собној температури стоји три недеље. Тада садржај процедите и прелијте у тамну стаклену амбалажу која се такође херметички затвара, и чувајте је на тамном и хладном месту. Ова количина требало би да вам послужи за три месеца.

Употреба

Размутите 15 капи тинктуре у 50 до 100 мл воде и попијте пола сата пре оброка. Пијте три до четири пута дневно, и користите редовно три месеца, након чега треба направити паузу.

(Крстарица)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas