Ових година поново се окрећемо глогу који је донедавно био потпуно заборављен и служио је само као жива ограда у двориштима неких кућа.
Тако цветови глога садрже триметиламин и гликозид оксиакантин, док сам плод садржи етерично уље, танин, сапонин, гликозиде и фруктозу, али и калијум, натријум, калцијум и соли фосфорне киселине.
У нашем народу су ритуали везани за здравље и глог нераскидиво везани. Било је јако укорењено веровање да болестан човек треба да однесе колач од кукурузног или пшеничног брашна до глога и на њега га окачи уз речи „У глог улог, а у тело одлог.“
Глог је пре свега намењен људима који имају проблеме са срцем, али и женама у предменопаузи и менопаузи. Уз то, кажу, и смирује нерве.
За кућно лечење можете направити своју тинктуру од глога, која регулише притисак, убрзава циркулацију, јача крвне судове и срце. Уз то, смањује ризик од појаве и настанка срчаних обољења, а и ублажава симптоме бронхитиса, упале плућа и других плућних болести.
Састојци:
60 грама мешавине свежих листова и цветова глога
3 децилитра 96-процентног медицинског алкохола
Стаклена тегла која се херметички затвара
Припрема
Ситно исецкајте цветове и листове и ставите у теглу. Прелијте са три децилитра алкохола, промешајте, затворите и оставите да на собној температури стоји три недеље. Тада садржај процедите и прелијте у тамну стаклену амбалажу која се такође херметички затвара, и чувајте је на тамном и хладном месту. Ова количина требало би да вам послужи за три месеца.
Употреба
Размутите 15 капи тинктуре у 50 до 100 мл воде и попијте пола сата пре оброка. Пијте три до четири пута дневно, и користите редовно три месеца, након чега треба направити паузу.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ