Божићна пшеница симбол је благостања, напретка, среће и берићета. Стога је важно да она буде бујна и зелена, како би нам таква година била.
Божићна пшеница се због тога обавезо сеје на дан Свете Варваре.
За садњу вам је потребна шака пшенице и тањир или посуда у коју ће се посадити.
У плитку посуду ставите земљу, па на њу поређајте пшеницу, која је стајала у води преко ноћи. Одозго прекријте зрна са још мало земље, коју ћете свакодневно квасити, односно прскати водом на собној температури.
Пшенична зрна се могу ставити и без земље. Само се распореде по дну посуде, тако да је у потпуности прекрију.
Остави се до ивице бар 1 цм, јер ће се пшеница ницањем раширити. Заливати умерено. Најбоље је само прскати водом једном до два пута дневно.
Може се у средини посуде оставити простор у који ће доћи свећа. Узети плитки тањир по жељи, у средину ставити мању чашу (за ракију). Насути зрна пшенице око чаше до ивице тањира.
Пшеницу коју сте посадили можете прекрити памучном тканином натопљеном водом. Ставља се преко, да би зрна равномерно бубрила и да би добијала довољну количину влаге за то. Када се појаве прве клице, тканину треба склонити да би пшеница несметано ницала.
Пре него што се стави на сто, жито се ошиша маказама да буде равно, јер ретко кад само израсте равномерно.
На Бадњи дан ставите свећу у средину, а жито по средини вежите црвеном машном или траком у виду тробојке (заставе).
(Стил)
БОНУС ВИДЕО