Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Кора од банане као природни ботокс за лице: Ево шта дерматолози кажу о овом популарном тренду

Ипропајте код куће

1719139439_shutterstock_1358230040.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Снимак на ТикТоку на којем Кејти Џејн Хјуз, шминкерка из Њујорка, показује како користи кору од банане на лицу, прави је хит на овој платформи. Хјуз тврди да јој је кора од банане учинила кожу мекшом и затегнутијом и сузила поре. Дерматолози су врло скептични у вези са овим трендом, док противници ботокса тврде да вреди покушати.

На друштвеним мрежама многи људи трљају по лицу коре од банане како би им кожа била затегнутија и сјајнија. Многи тврде да је кора од банане природна алтернатива ботоксу. Међутим, дерматолози су скептични и сматрају да не постоје креме или супламенти који це вам дати исти ефекат као ботокс.

Банане имају антимикробна својства и у комбинацији са серумом витамина Ц има фантастичан учинак.

- Моја бака је користила јаје за чишц́ење лица увече и кору од банане или манга ујутру. Уопште није имала боре на лицу - написала је једна од корисница.

Предности употребе коре од банане на вашој кожи

Иако није доказано да коре од банане утичу на вашу кожу, постоји наука која стоји иза те теорије.

Банане су веома богате антиоксидансима. Антиоксиданси су природне супстанце које су одличне за тело, укључујуц́и кожу, и одличан су додатак режиму неге коже.

Према студији из 2011. године, коре од банане имају посебно висок ниво антиоксиданаса, а незреле коре од банане имају више антиоксиданаса него зреле и презреле банане.

 

@катиејанехугхес Банана скин фациал #бананас #фyп #БананаСкин #ВиралХацк #Скинцаре #Натурал #WхyНот #ТрyТхис#фуннy #итwоркс ♬ оригинал соунд - Катиејанехугхес

Како антиоксиданси утичу на кожу?

Многи фактори могу допринети оштец́ењу ваше коже, укључујуц́и оксидативни стрес. Такав стрес настаје када се нестабилни молекули, или слободни радикали, вежу за ц́елије, што може променити њихову ДНК или ц́елијске мембране.

- Оксидативни стрес може бити узрокован сунцем или другим спољним факторима попут дима и загађења. Такође оксидативни стрес убрзава процес старења смањујући количину колагенских и еластичних влакана - објашњава дерматолог Тејлор Булок са Кливлендске клинике из САД-а.

Појављивањем бора, кожа је опуштенија, текстура или боја коже се мења, али се антиоксиданси боре против слободних радикала , који смањује оксидативни стрес, чини их важним састојком у нези коже.

Булок предлаже неколико извора природних антиоксиданата

Можете их купити као самостална уља или потражити серуме и друге производе који садрже:

Арганово уље има антиинфламаторна својства и може уравнотежити производњу себума.
Уље јојобе такође има антиинфламаторно дејство и може да опонаша природна уља ваше коже, што може помоц́и у одржавању њене равнотеже.
Витамин Ц делује против старења и такође може помоц́и у уједначавању тена.

Најбоље је наносити ујутру како би се спречило оштец́ење слободних радикала које се јавља током дана. Али не заборавите да преко њега ставите крему за сунчање.

Иако банана има антимикробна својства, Гета Јадав, дерматолог, напомиње да су те добробити толико мале да их вероватно нећете приметити. Уместо коре од банане, она препоручује серум са витамином Ц.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas