Висок крвни притисак (хипертензија) подразумева вредности изнад 130/80 мм Хг и повезан је с повећаним ризиком од срчаног и можданог удара. Иако постоји много начина за снижавање притиска, једна навика посебно придоноси његовом повећању.
Према лекару и нутриционисти др Давиду Л. Катцу, навика коју је кључно прекинути јесте конзумација хране богате додатним натријумом и засићеним мастима, као што су ресторанска храна и високо прерађена храна.
"Натријум је главни покретач варијација крвног притиска, што значи да висок унос соли може значајно повисити притисак", објаснио је за ЕатингWелл.
Високо прерађена храна попут чипса, кекса и газираних пића не само да садржи пуно натријума, већ је такође богата доданим шећерима и засићеним мастима, што додатно повећава ризик за срчане болести.
Кац наглашава: "Високо прерађена храна садржи састојке које ретко користимо код куће, укључујући разне појачиваче укуса и емулгаторе."
Дакле, један од најбољих начина за контролу крвног притиска је чешће кување код куће.
"Постоји јасна повезница између конзумације оброка ван куће и виших нивоа натријума", тврди др Кац.
Такође, домаћа припрема омогућује већу контролу над уносом шећера и засићених масти.
Уз прехрану, редовна телесна активност и управљање стресом кључни су за снижавање крвног притиска и дугорочно здравље.
(Индеx.хр/ Б92.нет)
БОНУС ВИДЕО