Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

3 корака за здраву комуникацију: Овако се најбоље решава неразумевање

Сви смо барем једном били повређени нечијим грубим коментаром или шалом.

1730020777_shutterstock_1443633212.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Често такви тренуци изазивају осећај стида, одбацивања или критике, објашњава Џун Тенгни, професорка психологије на Универзитету Џорџ Мејсон. Њен рад, који се фокусира на истраживање стида и кривице, наглашава да нас овакви коментари погађају јер их доживљавамо као омаловажавање или напад на нашу вредност.

"Нас обично повреди када осетимо одбијање, критику или неку врсту омаловажавања и ту се не ради толико о непријатности колико о сраму. А понекад, када људи осећете стид, заиста поверују да су на неки начин фелерични," каже професдорка Џун Тенинг.

"Повређена осећања могу изазвати агресију, али мислим да се иза тога крије осећај одбацивања и осећај да нешто недостаје", објашњава професорка.

Стратегија за разумевање и решавање конфликта

Како се носити са повредом и избећи ескалацију конфликта? Мет Абрахамс, предавач на Стенфорду и стручњак за комуникацију, предлаже практичан приступ заснован на сарадњи и разумевању.

Његов кључни савет је да, када вас неко повреди грубим коментаром, покушате да ситуацију третирате као проблем који ви и ваш пријатељ можете заједнички решити. Уместо да одмах реагујете импулсивно, Абрахамс препоручује четири једноставне речи које могу помоћи: "Помози ми да схватим."

За здраву конверзацију која би могла резултирати узајамним разумевањем, он предлаже следеће кораке:

Кораци за здраву комуникацију:

  • Пауза- Када сте повређени, природно је да пожелите одмах да реагујете. Међутим, важно је направити паузу и омогућити себи тренутак да размислите. Ова кратка пауза помаже да се осећања слегну и уместо емотивног, добијете рационалнији одговор.
  • Размотрите перспективу друге особе- Можда је ваш пријатељ имао добру намеру, али је неспретно изрекао коментар. Покушајте да сагледате ситуацију из његовог угла. Ова врста интроспекције може спречити непотребну ескалацију сукоба.
  • Замолите пријатеља за помоћ- Када сте спремни, можете разговарати са пријатељем и позвати га да заједно решите проблем. Користите фразу "Помози ми да схватим" како бисте отворили дијалог. На пример, ако вас стално задиркују због лоше оријентације у простору, можете рећи: "Помози ми да схватим зашто мислиш да не знам где идем." Овај приступ омогућава другој особи да види да вас је повредила, али и даје прилику за објашњење и боље разумевање.

Важност поштовања у комуникацији

Овај вид комуникације, иако делује једноставно, може бити изазован. Повређене осећаје је тешко превазићи, али ако је однос између вас и друге особе заснован на међусобном поштовању, важно је отворено разговарати о томе. Друга особа, можда изненађено, може ценити вашу искреност и схватити колико је њен коментар утицао на вас.

Груби коментари су, нажалост, део свакодневног живота, али уз правилан приступ можемо спречити да доведу до дуготрајних несугласица.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas