Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У КОЈЕ ВРЕМЕ НИКАКО НЕ ТРЕБА ИЋИ НА ГРОБЉЕ? Верује се да је ово грех и да призива несрећу

На Михољске задушнице бројни неће стићи због обавеза, а онда се поставља питање кад могу да обиђу своје најмилије. Свој став дала је и СПЦ.

1728118416_47975_zadusnicenovogroblje04112017-006_f.jpg
Фото: М. Анђела/ Новости
Oglas

Када се иде на гробље, а када не питање је које многе збуњује. У савременом свету људи бирају да не поштују традицију услед бројних обавеза. Стога се често може чути да неко бира да не иде на гробље кад су задушнице већ неког другог дана. Онда почиње расправа да ли је то грех?

Шта каже Српска православна црква?

Хришћанство истиче да је дужност сваког од нас да чува успомену на претке. А то ћемо најбоље учинити кроз молитвене разговоре са њима, сећања на дивне дане проведене заједно и, наравно, посетом њихове вечне куће. Значи, у сваком тренутку, кад год пожелите, можете отићи на гробље. Чак и када се у цркви не врше помени за упокојене.

Ипак, највеће недоумице везане за питање: “када се не иде на гробље” стварају велики верски празници. Многи људи сматрају да се за Божић и Ускрс не посећују преминули. Што је погрешно мишљење.

Наиме, дан када је Исус Христ победио смрт и на тај начин свим људима подарио вечни живот слави се неколико дана. Управо је други дан по ускрснућу посвећен преминулима. Према обичајима, за Побусни понедељак треба “побусати” гробове најмилијих бусењем са зеленом травом. У неким крајевима Србије он се обележава као задушнице. На гробље се износе фарбана јаја и пале свеће.

И за најрадоснији хришћански празник, Божић, посећују се преминули.Односно, на први дан Божића дели се јело за покој душе умрлих и одлази на гробље. Док се у давна времена веровало да је вечера припремљена за Бадње вече намењена мртвима, па су се они на њу и позивали, пише Дрнда.

Када се не иде на гробље? Шта кажу народна веровања за сахране?

Култ мртвих прожет је мистичним веровањима. Једно од њих јесте да ноћу не треба ићи на гробље. Заправо, наглашава се да су ове посете веома опасне. Разлог за то лежи у објашњењу да је гробље град мртвих, где бораве њихове душе.


С обзиром да поред добрих, постоје и зли дуси, посетом у ноћне сате можете их узнемирити. Што за последицу има долазак болести, несрећа, материјалних и других проблема у вашу породицу.

(кУРИР)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas