Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТОПЛОТНА ИСЦРПЉЕНОСТ МОЖЕ ДА БУДЕ ФАТАЛНА: Први знаци делују пролазно, не смете да их игноришете!

Знаци топлотне исцепљености могу да делују пролазно, а заправо су опасни. Ево како се манифестује!

1719053100_shutterstock_2165386657.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Високе температуре нас поремете физички и психички. Топлотна исцрпљеност је резултат продуженог излагања топлоти. То је одговор тела на прекомерни губитак воде и соли. Ипак, први знаци могу да преваре, па већина људи може да помисли да ће их лако превазићи. Један од њих је умор, а у наставку сазнајте како још може да се манифестује.

Шта треба да знате о топлотној исцрпљености:

  • Неоткривена и нелечена на време, топлотна исцрпљеност може пређе у тешке клиничке облике који могу да доведу до топлотног шока и смрти.
  • Појављује се превазилажењем могућности прилагођавања организма на температуре које остају повишене неколико дана.
  • Манифестује се знацима као што су изражени умор, астенија, апатија, поспаност, главобоља, вртоглавица, праћени симптомима коже као што су прекомерно знојење, љускава кожа, пад притиска при устајању и тахикардија.
  • У највећем ризику од добијања топлотне исцрпљености су деца и стари, пацијенти са кардиоваскуларним обољењима и гојазношћу, као и они који бораве у топлим становима на последњем спрату или у аутомобилима без климе.
  • После топлотне исцрпљености важно је снизити телесну температуру: пијењем хладних течности (без алкохола), хладним тушем или коришћењем мокрих пешкира и вентилације (не наносити алкохол на кожу), одмором у хладном окружењу, са ногама подигнутим изнад нивоа срца. Ако се стање не побољша, позовите хитну помоћ.
  • Да не бисте дошли у ову ситуацију, не држите отворене прозоре када је велика врућина и не кувајте у поподневним сатима. Проветравајте дом у првим јутарњим сатима, избегавајте коришћење апарата који генеришу топлоту. Ако немате клима уређај, проведите неколико сати сваког дана у хладним јавним просторима.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas