Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ЛАКШЕ ПОДНЕСЕТЕ +40 СТЕПЕНИ? Ево зашто се осећате уморно након што сте провели дан на сунцу

Ево шта се дешава у вашем мозгу и телу.

1723726071_450112ba3da683e308f3d3d6bc0e189b5c806ea1.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Боравак на сунцу је тежак посао – или бар тако ваш мозак и тело мисле. Чак и када се само опуштате на лежаљци поред базена или на плажи, можда сте приметили да се осећате додатно поспано након што сте сатима били на сунцу. Зашто се то дешава?

"Сунце изазива неколико промена које доводе до тога да наше тело мора да раде више, што доводи до умора“, рекла је за ХуффПост др Хедер Д. Роџерс, дерматолог центра Доцтор Рогерс Скин Царе.

Како сунце утиче на људско тело и зашто може да учини да се осећамо исцрпљено, открили су лекари и дали савете како да безбедно проведете време напољу и узмете све што је корисно.

Ваше тело напорно ради да регулише температуру

"Чак и ако сте у лежећем положају поред базена... ваше тело стално ради на снижавању температуре на нормалан ниво... када сте напољу на врућини“, објаснио је др Патрик Муларони, педијатар и лекар хитне помоћи и медицински директор спортске медицине у болници за децу "Јохнс Хопкинс".

 

Постоје три ствари које ваше тело ради да би покушало да се охлади: дишете брже, срце брже куца и више се знојите, објаснио је он. Све ово захтева додатну енергију из вашег тела, због чега можете да се осећате уморно.

Топлотна исцрпљеност укључује симптоме као што су умор, вртоглавица, мучнина и главобоља, према Клиници "Мејо". Ако се топлотна исцрпљеност не лечи, може довести до топлотног удара, што је најтежа болест повезана са топлотом и захтева хитну медицинску помоћ.

Ваше тело покушава да поправи оштећења од УВ зрачења

"Превише сунчевих ултраљубичастих зрака... веома је стресно за нашу кожу“, објаснио је Мао. "Када смо изложени ултраљубичастом светлу, наша тела морају да се боре и поправљају ћелијска оштећења, што може довести до осећаја умора – не само одмах, већ и касније."

Шта се тачно дешава када сунчево зрачење оштећује ћелије коже? То узрокује мутације у ДНК и мора се кориговати да ћелије не би умрле, објаснила је др Роџерс.
"Црвенило опекотина од сунца долази од тога што се крвни судови у том подручју шире како би довели кисеоник и хранљиве материје до оштећене коже како би помогли у процесу поправке“, рекла је она. „Пилинг представља мртве ћелије коже које су превише оштећене да би се поправиле.“

Претерано излагање УВ зрачењу такође може да ослаби имунски систем тела и способност коже да се заштити од инфекција, према Америчкој агенцији за заштиту животне средине. А слаб имунитет доводи до већег умора.

Ваше тело нема довољно воде да правилно функционише

"На сунцу брже губимо воду због топлоте и испаравања, тако да смо склонији дехидрацији“, рекао је Мао. "Када смо дехидрирани, наша тела раде више да би обавила своје нормалне функције, попут пумпања крви, због чега се осећамо уморно.

Конзумирање алкохолних и кофеинских пића може додатно да "наруши равнотежу воде“ и још више вас дехидрира, додао је Муларони. Поред тога, алкохол је депресант који успорава ваш мозак, изазивајући поспаност.

А како знате да ли сте дехидрирани?

Муларони је препоручио да погледате боју урина када пишките. Светложута значи да пијете довољно течности, а тамножута или наранџаста могу указивати на дехидрацију. "То је знак да сте већ заостали и да морате више да пијете."

Ваше тело ослобађа нагомилани стрес

Када се дружите поред базена или плаже, ово вам може дати прилику да коначно успорите и опустите се од стреса. Ваше тело може препознати да је иза спавања и коначно се може опоравити и опустити, што може учинити да се осећате поспано, рекао је Муларони.

Можете уживати у сунцу без умора или ризика по здравље

Шта можете да урадите да бисте одбранили умор и безбедно провели време на сунцу?

Ништа од овога не значи да се држите у затвореном простору даље од сунчевих зрака. У ствари, боравак на сунцу може бити прилично добар за вас – ако га правилно изведете.

Излагање сунцу помаже вашем телу да производи витамин Д, који је кључан за имуносистем и здравље костију. Такође се показало да сунчева светлост повећава серотонин у вашем мозгу и подиже ваше расположење.

Ево неколико савета о томе како да уживате на сунцу и да останете безбедни, кажу стручњаци:

1. Не чекајте да ожеднете да пијете воду

Иако постоје препоруке за број унци воде за пиће дневно, оне често морају бити веће када проводите време на врућини. Муларонијево правило за одржавање хидратације: "Пијте воду пре него што осетите жеђ."

Када осетите жеђ, пијте више него што мислите да би требало. И не заборавите да се хидрирате пре него што изађете на сунце, као и током времена које проводите напољу. Он је рекао да је воду најбоље пити када сте на сунцу. Ограничите конзумирање пића с кофеином и алкохолом.

2. Заштитите кожу од опекотина од сунца

Користите крему за сунчање која је означена да има шири спектар заштите (штити и од УВА и УВБ зрачења) и има СПФ 30 или више, према Америчкој академији за дерматологију. Када сте напољу, нанесите крему на свака два сата или након пливања или знојења. Такође, обавезно је ношење заштитне одеће, сунчаних наочара и шешира и избегавање изласка на сунце у подне.

Између 10 и 14 часова... ултраљубичасти индекс је висок. То је време када сунце може највише оштетити нашу кожу и често је најтоплије доба дана, тако да је ово сјајно време да направите паузу у хладу или унутра.

Такође, саветује се да не лежите на сунцу само ради сунчања јер то може оштетити вашу кожу. "Како се то оштећење повећава, убрзавате старење ваше коже и повећавате ризик од свих врста рака коже", рекла је др Роџерс.

3. Расхладите тело

Носите лагану и широку одећу, попијте хладне напитке, окупајте се у базену, користите преносиви вентилатор и тражите хлад.

„Ово може бити од велике помоћи да се наша тела охладе тако да користимо мање енергије за терморегулацију“, рекао је др Мао.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas