Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: Ствари које никада не би требало да радите лети

Купање у базену, испијање сокова од поморанџе, лимуна, лимете... Све ово чини један забавни летњи дан, али знате ли да управо ове ствари могу да вам донесу и неколико проблема? Дерматолог објашњава како могу да угрозе здравље ваше коже, као и како да спречите да вам због ових грешака летњи одмор буде покварен.

1719910452_1464bd3484d6c6a56ac77c154112e505b2491410.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Када је време топло, вероватно се радујете одласку на базен, испијању напитака од цитрусног воћа, можда вам је и драго што нећете морати да сушите косу феном пре спавања, јер ће се од топлоте свакако осушити... Ипак, ове честе летње навике могу да вам проузрокују нежељене последице, према дерматологу Линзи Зубрицки:

Босоного ходање око базена

"Видела сам много случајева атлетског стопала на људима који цело лето шетају босоноги поред базена", рекла је Зубрицки на свом ТикТок профилу.

Објашњава да влажна окружења као што су базени, јавни тушеви, сауне апсолутно могу да садрже гљивице на тлу, које је веома лако покупити. Она препоручује да носите папуче или јапанке када год улазите и излазите из базена, како бисте умањили шансе да добијете инфекцију на стопалима. Ово такође потврђује недавно истраживање спроведено у Пољској, које је показало да су пливачи изложени великом ризику од гљивичних инфекција.

@dermguru #greenscreen im the dry one in the shade with hairy legs and flip flops 👋 #dermguru #thingsiwouldneverdo #dermtok #warts #phytophotodermatitis #athletesfoot #footfungus ♬ Inspector Ratchet - Ty Simon

Цитруси на сунцу

Само конзумирање цитруса није штетно, јер су корисни за хидратацију и здравље организма, али представљају ризик ако дођу у контакт са косом и површином коже.

Агруми могу да ступе у реакцију са УВ светлошћу, што доводи до фототоксичне реакције зване фитофотодерматитис. Ово је тешка реакција која може довести до иритације и пликова на било ком месту где је цитрусни сок додирнуо кожу. Након што пликови нестану, често остају флеке (хиперпигментација) које могу трајати месецима.

Што се тиче косе, комбинација киселина у воћу и УВ здраци могу можда довесто по посветљења длаке, али је већа вероватноћа да ће коса само бити оштећена и сува. Зато је најбоље да, ако проспете цитрусни сок по себи, што пре одете у воду и исперете га.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas