Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РАЗБИЈЕНИ МИТОВИ О ЛЕТОВАЊУ: Крема заштитног фактора 30 није двоструко јача од креме заштитног фактора 15

Уколико још чувате крему или лосион за сунчање од прошлог лета, баците их, јер је упркос ваљаном року трајања њихово дејство смањено

1721131719_shutterstock_2476418199.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Летње мудрости, попут оних "не пливај пуног желуца" или "умочи рану у слану воду да брже зацели", многима још увек представљају правилник за опстанак на годишњем одмору ког се строго придржавају. Међутим, наука је та која мудрости наших старих демантује и чврсто стоји иза ставова који су, ако нам је здравље битно, ипак много паметнији избор.

НАТОПИТЕ РАНУ У СЛАНОЈ ВОДИ, БРЖЕ ЋЕ ЗАРАСТИ

Овај савет који често чујемо из уста припадника старијих генерација заправо није истинит у свим случајевима. Истина је да постоје ране које након контакта са сланом водом мало брже зацељују (оне које спорије зарастају јер су дубоке). Мање повреде, попут оних узрокованих падом с бицикла (нарочито код деце), није добро излагати сланој води јер она такву повреду нагриза и отежава њено зарастање.

 

ЗАШТИТНИ ФАКТОР 30 ДВОСТРУКО ВИШЕ ШТИТИ ОД ЗАШТИТНОГ ФАКТОРА 15

Овај логичан закључак ипак не пије воду. Крема са заштитним фактором 30 ће, посматрајући временски период њеног дејства, свакако нешто дуже штитити кожу од фактора 15, а фактор 50 дуже од фактора 30. Али чак и кад нанесемо крему заштитног фактора 50, кожа није максимално заштићена. Управо зато се сунцу не треба излагати у критичном периоду током дана.

ПЛИВАЊЕ ПУНОГ ЖЕЛУЦА ЈЕ ШТЕТНО

Скочити након јела у хладну воду дуго се сматрало опасним јер наводно може да изазове болове и грчеве у стомаку. Међутим, наука је ту стару мудрост оповргла. Будући да организам након јела вари храну, пливање ће га само мало успорити, што опуштеном уживању у води нимало не смета. Али ако сте срчани или тежи болесник, онда вам, независно од јела, сваки нагли улазак у воду може направити проблем. А ако сте млади, здрави и немате никаквих здравствених проблема, слободно се окупајте након поједеног сендвича.

ПРОШЛОГОДИШЊА КРЕМА ЗА СУНЧАЊЕ МОЖЕ ДА ПОСЛУЖИ ЈОШ ЈЕДНУ СЕЗОНУ

Уколико бочицу креме или лосиона за сунчање са заштитним фактором од прошлог лета још чувате, баците је. Рок трајања већине средстава за заштиту од сунца је годину дана од тренутка отварања, под условом да их чувате на сувом и хладном месту. Чак и ако им је рок трајања још увек ваљан, дејство тих крема и лосиона је смањено.

Стилл

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas