Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се десило у вашем телу између 3:00 и 8:00?: Док спавате у вашем телу се одвијају многе промене

Ефекат зоре, који се назива и јутарња хипергликемија, појава је која се најчешће јавља у јутарњим сатима, између 3 и 8 часова.

1727425308_shutterstock_2493655395.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Типично, проблем се тиче дијабетичара, али ово није једина група изложена наглом порасту нивоа шећера у крви након буђења. Шта узрокује ефекат зоре и како се носити са њим?

Ако је мерење веће у раним јутарњим сатима, то је знак да можда имате проблем са ефектом зоре. Феномен, који се назива и јутарња хипергликемија, обично погађа особе са метаболичким обољењима, најчешће са слабо контролисаним дијабетесом оба типа. У многим случајевима, високи нивои шећера у крви између 3 и 8 сати, примећују се код пацијената са дијабетесом типа 1 и деце која сазревају и расту. Један од узрока је физиолошко ослобађање хормона, укључујући ХГХ, односно хормон раста.

Стручњаци указују на контрарегулаторне хормоне, односно оне чији се рад супротставља дејству инсулина, као главни фактор који утиче на повећање нивоа шећера у крви између 3 и 8 сати ујутру. То укључује кортизол, адреналин, хормон раста и глукагон. Потцењени ефекат зоре, који узрокује да хипергликемија траје неколико сати дневно, може да изазиве опасне компликације дијабетеса.

Шта да учините да их избегнете и правилно контролишете дијабетес?
Да бисте проверили да ли се борите са јутарњом хипергликемијом, односно ефектом зоре, требало би да урадите тест. То укључује мерење нивоа шећера ноћу током неколико дана. Најбоље је да их радите између 2 и 3 сата ујутру. За поуздане резултате, лекари препоручују припрему оброка са мало угљених хидрата и протеина за вечеру.

Низак ниво шећера у крвим, потврђен у тесту који је спроведен током неколико дана у дато време, највероватније ће довести у питање ваше сумње. У ситуацији када вам је ниво шећера у крви висок или исправан, важно је да посетите лекара и потражите савет стручњака.

Како да спречите ефекат зоре?
Када утврдите да имате јутарњу хипергликемију, време је да предузмете кораке да смањите или елиминишете ефекат зоре. Запамтите да не постоји један доказан начин за борбу против овог проблема, али већина промена описаних у наставку, сигурно ће имати позитиван утицај на ваше здравље и благостање ујутру.

Ако желите да заборавите на јутарње скокове нивоа шећера у крви, требало би да водите рачуна о исхрани и одржавате здраву тежину. Посебну пажњу обратите на последњи оброк који једете у току дана. Вечера људи који пате од ефекта зоре треба да се састоји од високог нивоа протеина и мало угљених хидрата и масти. Доручак је такође важан. У овој ситуацији не препоручује се да га прескочите. Још један савет који је важно да примените је да повећате ниво физичке активности. Вежбање се сматра корисним обликом борбе за правилно функционисање тела. Стручњаци предлажу да размислите о јутарњем тренингу.

Мондо

Бонус видео

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas