Вероватно сте чули да су ови микроорганизми и једињења у храни и суплементима добри за вас. Али како они функционишу и како можете оптимизовати њихове потенцијалне здравствене користи?
Пробиотици су микроорганизми који се обично налазе у разним намирницама, а једна од најчешћих коју конзумирамо је јогурт. Они садрже микроорганизме који могу бити од користи за здравље нашег микробиома — групе микроорганизама (гљивице, бактерије и вируси) које живе у одређеном делу тела, као што је кожа или гастроинтестинални тракт. Према Националном институту за истраживање људског генома, здрави микробиоми могу имати позитиван утицај на наше укупно здравље.
Здравствене предности пробиотика
Идеја о конзумирању живих микроорганизама за унапређење здравља датира барем из раних 1900-их, када су научници први пут почели да повезују добре микробе и превенцију болести.
Све вец́и број студија показује да пробиотици такође могу пружити користи деловима тела изван дигестивног тракта, што указује на побољшања здравља уста, јетре, коже и уринарног тракта.
Шта су пребиотици?
Пребиотици су компоненте у неким намирницама које делују као исхрана за пробиотике, пише Еверyдаy Хеалтх. Пребиотике можете добити и из хране и суплемената, али за разлику од пробиотика, они нису микроорганизми. Уместо тога, то су компоненте одређених намирница које делују као хранљиве материје за корисне микробе који су вец́ у вашем телу, на местима као што је дебело црево.
Пребиотици у основи подржавају здраве микроорганизме као што су пробиотици тако што им обезбеђују хранљиве материје како би им помогли да напредују, што заузврат може помоц́и здрављу вашег микробиома.
Ова једињења се природно налазе у намирницама као што су бели лук, црни лук, артичоке и банане.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ