Морате да нађете баланс
Сир је здрав и омиљен производ многих, који се конзумира у свакодневним оброцима, а посебно је користан зими. Ипак, мало ко зна да и он има негативне стране.
Прочитајте још: Равнији стомак и дан испуњен енергијом: Ове јутарње навике ће вам помоћи да започнете дан ЗДРАВО
Руски дијететичар и нутрициониста Андреј Бобровски открива шта ће се десити са телом уколико га једете сваки дан.
- Постоји много различитих врста сирева које садрже пуно масти и није пожељно да их једете сваки дан - каже Андреј Бобровски, професор медицинског факултета у Санкт Петербургу.
Превише сира може довести до развоја атеросклерозе (болести запушених артерија), хипертензије и других кардиоваскуларних болести, као и уролитијазе (појаве камена у шупљинама уролошких органа), објаснио је он.
Сир није производ за свакодневну конзумацију јер има довољно калорија, а осим тога, садржи лоше масти и лош холестерол
Састав многих врста сира укључује велику количину соли, која такође представља претњу за тело, додао је он. Ако особа није спремна да искључи овај производ из своје свакодневне исхране, требало би да ограничи његову употребу до одређене границе.
- У умереним количинама, сир је користан и јача имунитет. Он је млечни производ богат комплетним протеинима и аминокиселинама. Доприноси добром функционисању целог организма, а поред тога, сир је вредан извор калцијума и витамина Б. Истовремено, витамин Б12 који се налази у производу чини га посебно корисним зими -, рекао је нутрициониста.
Прочитајте још: Да ли треба да радимо КАРДИО сваки пут када вежбамо? Оволико је довољно на недељном нивоу
- Сир је извор витамина Б, посебно Б12, а ово је нека врста претече хормона задовољства, хормона среће - серотонина. Зими, када су дуге ноц́и, а кратки дани у јануару и фебруару, витамин Б12 се нормализује. Делује као средство за превенцију депресије, која је повезана са недостатком сунчаних дана - рекао је Бобровски.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ