Сир је производ који садржи многе корисне хранљиве материје као што су протеини, масти, калцијум, фосфор, витамини А, Д, Б2 и Б12, цинк, селен и други
Ако сир редовно једете, имаће само користи, јер сир:
Прочитајте још: Требало би да научите да ЋУТИТЕ О ОВИХ 5 СТВАРИ - одмах ће вам кренути у животу
- Обезбеђује потребну количину протеина: Сир је одличан извор висококвалитетних протеина, важне компоненте за изградњу и поправку ткива у телу.
- Богат калцијумом: Сир садржи значајну количину калцијума, који је неопходан за здраве кости, зубе, мишиће и нервни систем.
- Јача имуни систем: Неке врсте сирева садрже пробиотике, који могу помоћи у јачању имунолошког система, инхибирању раста штетних бактерија и смањењу упале.
- Помаже у побољшању варења: Ензими који се налазе у сиру могу помоћи у побољшању варења, убрзању метаболизма и повећању нутритивне вредности друге хране.
- Повећава ситост: Сир је заситна храна која може помоћи у смањењу апетита, смањењу уноса хране и повећању ситости.
Прочитајте још: Краљица Летиција популарни јесењи материјал понела и на мајици: Савршен спој уз класичне панталоне (ФОТО)
Али, упркос бројним здравственим предностима сира, вреди запамтити да он садржи много масти и калорија, па га конзумирање у великим количинама може довести до дебљања и других здравствених проблема. На пример, код хипертензије, боље је избегавати тврде и старе сорте, јер сир садржи доста соли. Као и код сваке хране, важно је користити умереност и јести сир у разумним количинама као део уравнотежене исхране.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ