Купус јесте здрав, али би поједине групе људи требало да обрате пажњу.
Купус је богат извор витамина Ц и важан је за јачање имунутета, обилује витамином Ц, а одличан је извор влакана и користан за регулацију пробаве. Богат је и витаминима Б1, Б2 и Б6, који подижу количину енергије у телу, а због витамина К одлична је храна за мозак.
Како би сачували све драгоцене састојке важно је да се купус кратко кува или још боље једе сиров као салата.
Прочитајте још: ТРЕНУТНО ОЛАКШАЊЕ: Када осетите висок притисак, на ноге ставите ОБЛОГ од 1 МОЋНОГ САСТОЈКА
И црвени и зелени купус су подједнако здрави, тако да нећете погрешити за коју год врсту да се одлучите, али нутриционисти саветују да особе с одређеним обољењима буду опрезне у конзумацији ове здраве намирнице.
Фото: Пиксабеј
Особама с каменом у бубрегу, панкреатитисом и чиром на желуцу не препоручује да конзумирају пуно зеленог купуса.
Купус садржи пурине који доводе до стварања мокраћне киселине у организму, што погоршава стање код гихта и камена у бубрегу. Ако је потребно да једете намирнице без пурина, можете јести воће, поврће, житарице и млечне производе. Купус подстиче тегобе панкреатитиса и чира на желудцу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ