Мање је познато да плод бундеве садржи амино киселину, која подстиче излучивање хормона који ствара ведро расположење и осећај среће
Зато је много боље да, уколико сте нерасположени или имате главобоље, уместо таблета поједете кришку печене или куване бундеве.
Прочитајте још: Лако и једноставно се прави, а сало са стомака топи: Напитак за добро јутро
Иситните у пире кришку печене бундеве, умутите је с пола банане и додајте ваниле и мало меда, па поспите са доста печених, несланих бундевиних семенки! Ваша главобоља и нерасположење нестаће као руком однети а неће бити ни вишка калорија за бригу.
Намирница богата витаминима и минералима
У 100 грама дулека, налази се само 30 калорија. Можда је то разлог што је ово једна од продаванијих јесењих намирница. Ова намирница богата је минералима и витаминима, због чега има позитивне ефектне на организам.
Када бундева сазри, семенке се одвајају од везивног ткива, перу и суше, а у ољуштеном семену налази се око 40% уља, 30% беланчевина, и шећера.
Семенке бундеве су веома здраве, и спадају у групу омиљених грицкалица. Месо бундеве или пулпа најчешће се користи за конзумацију, а може се јести печено у рерни или кувано.
Прочитајте још: Добра или лоша навика: Шта се дешава у телу ако се ТУШИРАТЕ пред СПАВАЊЕ?
Разлика између дулека и мускатне тикве је то што дулек садржи бета каротин, или провитамин А, витамине Ц и Б групе, али и више од 60% незасићених масних кислелина и богата је биљним протеинима. Мада су сличног облика, продавци ће вас радо информисати о разлици између дулека и мускатне тикве.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ