Знамо за витамине: А, Б, Ц, Д, Е, Ф, али да ли сте чили за витамин У?
Витамин У је термин уведен раних 1950-их за идентификацију једињења у соку од купуса. Упркос свом имену, витамин У није прави витамин, вец́ дериват аминокиселине метионин.
Витамин У је доступан не само као додатак, вец́ се и природно налази у разним намирницама, посебно у поврц́у као што су купус, броколи, репа, кељ, спанаћ, парадајз, шаргарепа...
Предности и употреба
О витамину У се најчешће говори када се прича о чир на желуцу, варењу, јачању имунитета, заштити од алергија на храну и убрзавању зарастања рана. Међутим, истраживања су ограничена. Само неколико ових предности тренутно је подржано науком, пише Хеалтхлине.
Прочитајте још: Чај од листа смокве са разлогом називају "ЕЛИКСИРОМ ЖИВОТА": Помаже у ублажавању многих тегоба (РЕЦЕПТ)
Битно је нагласити да је овај витамин нестабилан на високој температури, због чега термичка обрада хране доводи до његове разградње.
Ипак, о овом витамину још увек се мало зна, а научници још нису открили који симптоми би били узроковани недостатком витамина У.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ