Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Опада вам коса? Проверите да ли вам недостају следећи витамини

Некада је узрок опадања косе недостатак витамина

1722508196_shutterstock_2438484935.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Недостаци витамина могу имати много непријатних ефеката на тело, укључујуц́и и опадање косе.

- Телу је потребно много различитих хранљивих материја да би "направило" косу - каже Стефани Дјун, нутрициониста за Еверyдаy Хеалтх.

Витамин Д, витамин Б12, биотин (витамин Б), гвожђе, фолна киселина (фолат), витамин Ц или цинк су водећи када је у питању раст, али и опадање косе. Такође, велики утицај има и генетика, као и стрес, порођај, хормонска неравнотежа и разна имунолошка стања.

Витамин Д

Витамин Д је моц́но противупално средство за цео систем. Ово је још један хранљиви састојак где хронична ниска количина може довести до губитка косе. Кључан је за подршку и исхрану здравих фоликула косе. Недостатак може довести до опадања или раста тање косе. Симптоми недостатка витамина Д укључују промене расположења, умор, болове у костима и зглобовима, губитак костију и слабост мишиц́а или грчеве.

Гвожђе

Гвожђе је минерал који је есенцијална компонента хемоглобина, протеина у црвеним крвним зрнцима који испоручује кисеоник из плуц́а у ткива вашег тела - укључујуц́и косу. Ваше тело ц́е увек дати приоритет основним функцијама, као што су дисање и кретање мишиц́а, у односу на косу која расте.

Биотин

Овај витамин Б нац́и ц́ете у многим додацима за косу јер је укључен у производњу кератина, протеина који чини косу. Недостатак биотина може довести и до осипа на кожи, ломљивих ноктију, али и губитка косе.

Фолна киселина (фолат) и витамин Б12

Фолна киселина и Б12 су два витамина Б која подржавају здравље фоликула длаке. Оба су укључена у производњу нуклеинских киселина, великих молекула који играју улогу у процесу изградње протеина, а протеин је кључан за раст косе.

Цинк

Цинк је минерал који игра улогу у стотинама телесних функција. Једна од кључних функција је помагање вашем телу да метаболизира друге хранљиве материје, укључујуц́и и оне који подржавају здравље косе.

Витамин Ц

Витамин Ц подржава здравље косе помажуц́и вам да апсорбујете гвожђе из хране. Ако вам недостаје гвожђа или узимате суплементе гвожђа, морате осигурати да добијате адекватан витамин Ц.

БОНУС ВИДЕО


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas