Znamo za vitamine: A, B, C, D, E, F, ali da li ste čili za vitamin U?
Vitamin U je termin uveden ranih 1950-ih za identifikaciju jedinjenja u soku od kupusa. Uprkos svom imenu, vitamin U nije pravi vitamin, već derivat aminokiseline metionin.
Vitamin U je dostupan ne samo kao dodatak, već se i prirodno nalazi u raznim namirnicama, posebno u povrću kao što su kupus, brokoli, repa, kelj, spanać, paradajz, šargarepa...
Prednosti i upotreba
O vitaminu U se najčešće govori kada se priča o čir na želucu, varenju, jačanju imuniteta, zaštiti od alergija na hranu i ubrzavanju zarastanja rana. Međutim, istraživanja su ograničena. Samo nekoliko ovih prednosti trenutno je podržano naukom, piše Healthline.
Pročitajte još: Čaj od lista smokve sa razlogom nazivaju "ELIKSIROM ŽIVOTA": Pomaže u ublažavanju mnogih tegoba (RECEPT)
Bitno je naglasiti da je ovaj vitamin nestabilan na visokoj temperaturi, zbog čega termička obrada hrane dovodi do njegove razgradnje.
Ipak, o ovom vitaminu još uvek se malo zna, a naučnici još nisu otkrili koji simptomi bi bili uzrokovani nedostatkom vitamina U.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU