Краљица свих чајева
Бели чај је слично као и зелени чај, прошао кроз врло мало обраде и без ферментације, али постоји приметна разлика у укусу. Већини зелених чајева је својствен карактеристичан травнати укус, али белом чају не. Укус је слаткаст и светао. Он садржи знатно мање кофеина од осталих сорти.
Прочитајте још: Три напитка која ће вам помоћи да се решите вишка килограма
Неке студије су, такође, показале да је бели чај садржи више антиоксиданата од зеленог чаја. Бели чај је постао поштован током владавине кинеске династије Сонг. Овај чај је био избор двора и добијен је као признање за цара. Листови и пупољци белог чаја су самлевени у сребрни прах, који се потом мутио у посудама у току чајне церемоније.
Проћитајте још: Због овог састојка КАЈГАНА ће вам увек бити савршена
Садржи аминокиселину теанин која релаксира тело. Као и остали прави чајеви побољшава ниво холестерола и шећера у крви. Снижава крвни притисак и позитивно утиче на крвне судове.
Три шољице дневно спречавају инфаркт!
Три шољице белог чаја дневно наводно спречавају срчани инфаркт. Бели чај садржи активне антиоксидансе који су борци против рака. Уз то што подстиче јаке и здраве крвне судове, бели чај штити од разорног можданог удара. Штити од вируса и бактерије јер спречава настанак нових масних ћелија и убрзава отклањање масти из зрелих масних ћелија. Студије откривају да су људи који су редовно пили чај имали већу густину костију, од оних који га нису пили. Бели чај такође може имати позитивне ефекте код оболелих од артритиса и остеопорозе. Шоља белог чаја пре јела смањује апетит.
ПРИПРЕМА:
Има благ, нежан и скоро сладак укус. За припрему доброг белог чаја најбитнија је права температуре воде. Код високих температуре чај добија горак укус. Идеална температура воде је 75-80 степени Целзијуса. Кашичицу чајних листића прелијемо са два децилитра воде и оставимо 2-3 минута. Ако употребљавате чај у филтер врећицама морате пазити јер прекорачење минутаже чини чај горким и без укуса.
Прочитајте још: ГРИЦКАЈТЕ их: Ублажавају МЕНОПАУЗУ, снижавају холестерол и шећер
Боље врсте чаја имају пуну арому и нису горки. Листићи се преливају неколико пута водом, али треба сваки пут продужавати минутажу (четврти пут и до 15 минута). Неки љубитељи прелију чај и хладнијом водом. Чај садржи кофеин не треба пити пред спавање.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ