Kraljica svih čajeva
Beli čaj je slično kao i zeleni čaj, prošao kroz vrlo malo obrade i bez fermentacije, ali postoji primetna razlika u ukusu. Većini zelenih čajeva je svojstven karakterističan travnati ukus, ali belom čaju ne. Ukus je slatkast i svetao. On sadrži znatno manje kofeina od ostalih sorti.
Pročitajte još: Tri napitka koja će vam pomoći da se rešite viška kilograma
Neke studije su, takođe, pokazale da je beli čaj sadrži više antioksidanata od zelenog čaja. Beli čaj je postao poštovan tokom vladavine kineske dinastije Song. Ovaj čaj je bio izbor dvora i dobijen je kao priznanje za cara. Listovi i pupoljci belog čaja su samleveni u srebrni prah, koji se potom mutio u posudama u toku čajne ceremonije.
Proćitajte još: Zbog ovog sastojka KAJGANA će vam uvek biti savršena
Sadrži aminokiselinu teanin koja relaksira telo. Kao i ostali pravi čajevi poboljšava nivo holesterola i šećera u krvi. Snižava krvni pritisak i pozitivno utiče na krvne sudove.
Tri šoljice dnevno sprečavaju infarkt!
Tri šoljice belog čaja dnevno navodno sprečavaju srčani infarkt. Beli čaj sadrži aktivne antioksidanse koji su borci protiv raka. Uz to što podstiče jake i zdrave krvne sudove, beli čaj štiti od razornog moždanog udara. Štiti od virusa i bakterije jer sprečava nastanak novih masnih ćelija i ubrzava otklanjanje masti iz zrelih masnih ćelija. Studije otkrivaju da su ljudi koji su redovno pili čaj imali veću gustinu kostiju, od onih koji ga nisu pili. Beli čaj takođe može imati pozitivne efekte kod obolelih od artritisa i osteoporoze. Šolja belog čaja pre jela smanjuje apetit.
PRIPREMA:
Ima blag, nežan i skoro sladak ukus. Za pripremu dobrog belog čaja najbitnija je prava temperature vode. Kod visokih temperature čaj dobija gorak ukus. Idealna temperatura vode je 75-80 stepeni Celzijusa. Kašičicu čajnih listića prelijemo sa dva decilitra vode i ostavimo 2-3 minuta. Ako upotrebljavate čaj u filter vrećicama morate paziti jer prekoračenje minutaže čini čaj gorkim i bez ukusa.
Pročitajte još: GRICKAJTE ih: Ublažavaju MENOPAUZU, snižavaju holesterol i šećer
Bolje vrste čaja imaju punu aromu i nisu gorki. Listići se prelivaju nekoliko puta vodom, ali treba svaki put produžavati minutažu (četvrti put i do 15 minuta). Neki ljubitelji preliju čaj i hladnijom vodom. Čaj sadrži kofein ne treba piti pred spavanje.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU