Важно је како се хранимо када су напољу високе температуре
Осим прозрачне одец́е светлих боја и избегавања места где сунце „удара”, још један савезник у овим неповољним условима је наша исхрана.
Посебно, топлота утиче на наше телесне функције, укључујуц́и наш метаболизам, варење и хидратацију. Као резултат тога, оно што одлучимо да једемо током летњих месеци може погоршати или побољшати наше стање.
Намирнице које могу да нас расхладе лети су оне које имају висок садржај воде. Конзумирање ове хране може помоц́и у одржавању наше основне телесне температуре ниском. С друге стране, конзумирање масне или зачињене хране може нам погоршати осец́ај током лета. Ове намирнице такође могу подиц́и наш крвни притисак, због чега се осец́амо мање продуктивним.
Зачињена и пржена храна (нарочито по топлом времену)
Зачињену и пржену храну треба избегавати током вруц́ина јер подижу телесну температуру и изазива дехидрацију. Конзумирање ове хране такође може довести до пробавних сметњи и жгаравице.
Црвено месо
Црвено месо је тешко за пробавни систем и подиже телесну температуру. Конзумирање црвеног меса током вруц́ег времена такође може довести до проблема са варењем и летаргије.
Кафа
Кафу треба избегавати, јер је кофеин који садржи диуретик који може да дехидрира тело. Испијање кафе такође може довести до повец́ања телесне температуре и знојења.
Слатка пиц́а
Слатка пиц́а такође треба избегавати током вруц́ег времена јер садрже велике количине шец́ера који могу изазвати дехидрацију и подиц́и ниво шец́ера у крви. Ова пиц́а се могу заменити водом или водом ароматизованом цитрусним воц́ем као што је лимун.
Алкохол
Алкохол дехидрира тело и подиже телесну температуру. Такође може довести до топлотне исцрпљености и топлотног удара.
(Женски магазин)
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ