Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Све предности КЕСТЕЊА: Богато је минералима и НЕМА ГЛУТЕН

Сезона кестена доноси мирис јесени, топлу атмосферу и тренутке уживања у овој драгоценој храни.

1729854620_shutterstock_2276284185.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кестени су одувек били симбол топлине и пријатних тренутака током хладнијих месеци, а њихов благи, орашасти укус осваја непца широм света. Некада су се користиле као основна храна, а данас их често видимо као посластицу. Међутим, осим што нас привлаче укусом, кестен је изузетно користан и за здравље, будући да има низ нутритивних предности.

Кестени су специфични по томе што садрже више угљених хидрата од већине других орашастих плодова, што их чини извором енергије, посебно током хладних дана. У поређењу са другим орашастим плодовима, кестен има мањи садржај масти, што га чини лакшим за варење и погодним за уравнотежену исхрану.

Кестен помаже је богат влакнима која су повољна за пробавни систем, побољшавају рад црева и смањују ризик од затвора.

Једна од главних предности кестена јесте њихов висок садржај витамина Ц, што је неуобичајено за орашасте плодове. Витамин Ц је неопходан за јачање имунолошког система, помаже у борби против инфекција и побољшава апсорпцију гвожђа из хране. Осим тога, кестен садржи витамин Б6, важан за здравље мозга и нервног система, и фолне киселине које су изузетно важне за труднице, јер помажу у правилном развоју фетуса.

Такође, кестење су извор минерала као што су калијум, фосфор, магнезијум и бакар, а они су добри за кости и функционисањецелог организма.

Укључивање кестена у исхрану доприноси осећају ситости, што може смањити потребу за непотребним грицкалицама.

Кестење нема глутен, па је идеалан за особе које нису толерантне на глутен. Могуће их је конзумирати на различите начине. Традиционално се пеку, што им даје богат, сладак укус и меку текстуру. Осим печеног кестења, може се кувати, користити у супама, пиреима или као додатак разним јелима. Кестен је идеалан за припрему здравијих посластица јер његова природна слаткоћа омогућава смањење количине додатих шећера.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas