Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НУТРИЦИОНИСТА ПРЕПОРУЧУЈЕ: Треба појести шаку бадема дневно А ЕВО И ЗАШТО

Бадеми спадају у оно језграсто воће које је доступно целе године. Једна су од најздравијих намирница, иако имају велику енергетску вредност (650 калорија/100г), која потиче од високог садржаја масти у њима.

1729585569_shutterstock_2523045957.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

- Ако сте помислили да је парадокс да је масна храна добра за ваше здравље, ево доказа који казују супротно. Бадеми имају висок садржај мононезасићених масти, баш као и маслине и веома су ефикасне у снижавању ЛДЛ холестерола и снижавању ризика за срчана обољења - каже Јасна Вујичић, виши дијететичар-нутрициониста. 

Према њеним речима бадем ову способност може да захвали витамину Е, којег, поред минерала мангана, магнезијума и калијума има у обиљу.

- Магнезијум има улогу да олакша циркулацију крви, кисеоника и храњивих материја кроз тело. Бадеми скоро да и не садрже натријум што га чини правим заштитником срца и крвних судова. Бадеми смањују нагли скок нивоа шећера и инсулина у крви, па се препоручују и особама са дијабетесом и гојазним особама. Ако би се писала дијета за ове болеснике, она би морала имати низак гликемијски индекс, а бадеми управо снижавају гликемијски индекс унете хране. Што више бадема поједете, индекс ће бити нижи, али ни у чему не треба претеривати, па ни у бадемима - саветује наша саговорница. 

Избегавајте пржене бадеме

У бадемима има доста беланчевина, тако да рецимо 25 грама бадема садржи једанку количину протеина као просечно јаје од 55-60 грама.

- Утврђено је да бадеми знатно више чине на снижавању лошег ЛДЛ холестерола и повећању доброг ХДЛ холестерола него рецимо интегрална кифла, иако имају исту масу, влакна и калоријску вредност. Избегавајте пржене бадеме јер се они обично прже у сунцокретовом или палмином биљном уљу, па све користи за срце и крвне судове овде престају. Бирајте (суво)печене бадеме.

Бадеме не морате искључиво јести као грицкалице после јела

Можете на пример шаку исецканих бадема посути по вашој салати, динстаном поврћу или шпагетама.

- Поред тога што ћете побољшати укус јелу, учинићете да он буде здравији. Препоручујем да шаку бадема на овај или онај начин конзумирате 2-4 пута у току недеље. На тај начин ћете спречити ризик од кардиоваскуларних болести. Иако бадеми и остало језграсто воће имају добар утицај на кардиоваскуларни систем, многи их избегавају због страха од гојења. Овај страх је неоснован, слободно грицкајте бадеме, стављајте их у ваша јела. Експериментишите са укусима, убаците их сецкане у ваш мусли и сендвиче. Бадеми садрже велики проценат минерала, у првом реду мангана и бакра, два елемента у траговима који су важни у процесима заштите ћелија митохондрија (енергетске ћелије) од слободних радикала. Интересантно је да конзумирање бадема смањује и ризик за појаву камена у жучи.

Бадеме можете сецкати ручно или помоћу електричног сецка.

- Ако користите сецко онда га укључујте веома кратко тек да окрене тек по неки обрт, јер ће онда бадем бити крупно исечен, уместо да добијете масни бадемов крем. Ако купујете непечене бадеме, можете их пећи у рерни на само 75°Ц неких 15-20 минута. Све преко овога ће уништити ове корисне масноће којима је бадем крцат. Ако нисте алергични на бадеме и остало језграсто воће, уживајте у овој благодати природе. И запамтите - иако 50% састава бадема чине масти, 61% од њих су мононезасићене, здраве масти. 

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas