Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се током јесени осећамо УМОРНИЈЕ? Променили смо 5 ствари

Остављајући лето за нама, поздрављамо јесен и све промене које она са собом носи.

1728903821_shutterstock_1542794717-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

И док дани полако постају крац́и, можда ц́ете почети да се борите да устанете из кревета и да се лакше умарате. Нисте сами. То је заправо класичан случај јесењег умора.

Јесењи умор је углавном узрокован недостатком сунчеве светлости и протеже се до краја зиме. Ако приметите да имате симптоме депресије, умора или проблема са концентрацијом, сигурно имате јесењи умор. Али који су главни узроци и како се можете носити са тим?

Јесењи умор и промене у исхрани

Како температура пада, наша исхрана се неизбежно мења. Намирнице попут кремастих тестенина, топле пите и крепке чорбе су укључене у наш свакодневни мени. Али колико год да су укусне, ова храна која је пуна угљених хидрата и шец́ера може учинити да се осец́ате поспано. За више енергије, стручњаци саветују да једете немасне протеине, воц́е, поврц́е и сложене угљене хидрате, попут произвда са целим зрном пшенице.

Промене у физичкој активности

Једна од најбољих ствари у вези са јесени је то што коначно можемо престати да се претварамо да нам је стало до природе. Можемо рец́и ствари попут: „О, волео бих да идем на планинарење, али вероватно ц́е падати киша. Остац́у код куц́е“. Али ово ограничење у физичкој активности такође може допринети осец́ају исцрпљености. Физичка активност одржава физичку будност.

Проблеми са спавањем

Промене везане за сан могу имати огроман утицај на то како се осец́ате током дана. За вец́ину, јесен значи буђење много раније ујутру и вероватно краће  спавање. Други могу спавати више, али превише сна може бити једнако штетно за ваш ниво енергије. Као и током остатка године, стручњаци препоручују спавање око 8 сати ноц́у и буђење у исто време сваког дана, како не бисте пореметили унутрашњи сат.

Јесењи умор и сезонски афективни поремец́ај (САД)

Пречесто се сезонски афективни поремец́ај, или САД, третира као поремец́ај, а према клиници Мејо, САД је облик депресије повезан са променама годишњих доба. И док неки пате од депресивних епизода у пролец́е и лето, вец́ина их доживљава током јесени и зиме, када им излагање сунчевој светлости постаје све ограниченије. Симптоми могу укључивати раздражљивост, хипертензију, тешке руке и стопала, жудњу за храном богатом угљеним хидратима и депресивна осец́ања.

Хронично стање

Ако осец́ате да ваш умор превазилази уобичајену сезонску тромост, постоји могуц́ност да се носите са здравственим стањем, као што је синдром хроничног умора или анемија, због чега се осец́ате исцрпљено током целе године. Потражите савет лекара да бисте утврдили да ли се ово заиста односи на вас.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas