Važno je kako se hranimo kada su napolju visoke temperature
Osim prozračne odeće svetlih boja i izbegavanja mesta gde sunce „udara”, još jedan saveznik u ovim nepovoljnim uslovima je naša ishrana.
Posebno, toplota utiče na naše telesne funkcije, uključujući naš metabolizam, varenje i hidrataciju. Kao rezultat toga, ono što odlučimo da jedemo tokom letnjih meseci može pogoršati ili poboljšati naše stanje.
Namirnice koje mogu da nas rashlade leti su one koje imaju visok sadržaj vode. Konzumiranje ove hrane može pomoći u održavanju naše osnovne telesne temperature niskom. S druge strane, konzumiranje masne ili začinjene hrane može nam pogoršati osećaj tokom leta. Ove namirnice takođe mogu podići naš krvni pritisak, zbog čega se osećamo manje produktivnim.
Začinjena i pržena hrana (naročito po toplom vremenu)
Začinjenu i prženu hranu treba izbegavati tokom vrućina jer podižu telesnu temperaturu i izaziva dehidraciju. Konzumiranje ove hrane takođe može dovesti do probavnih smetnji i žgaravice.
Crveno meso
Crveno meso je teško za probavni sistem i podiže telesnu temperaturu. Konzumiranje crvenog mesa tokom vrućeg vremena takođe može dovesti do problema sa varenjem i letargije.
Kafa
Kafu treba izbegavati, jer je kofein koji sadrži diuretik koji može da dehidrira telo. Ispijanje kafe takođe može dovesti do povećanja telesne temperature i znojenja.
Slatka pića
Slatka pića takođe treba izbegavati tokom vrućeg vremena jer sadrže velike količine šećera koji mogu izazvati dehidraciju i podići nivo šećera u krvi. Ova pića se mogu zameniti vodom ili vodom aromatizovanom citrusnim voćem kao što je limun.
Alkohol
Alkohol dehidrira telo i podiže telesnu temperaturu. Takođe može dovesti do toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara.
(Ženski magazin)
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU