Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВОГ ВИКЕНДА ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА! Ево како та промена може да утиче на вас

Овог викенда, у ноћи између суботе и недеље, 26. и 27. октобра, враћамо се на зимско рачунање времена. То значи да ћемо имати додатни сат сна, што је многима сигурно разлог за радовање, али стручњаци упозоравају да ће многи осетити и неке здравствене тегобе. Обратите пажњу шта на вам тело говори и покушајте да предузмете неке кораке да се што лакше навикнете на промену.

1729848179_77c0270f1e294f43cdc7b4e07bff8a5ca28b6d4f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Промене времена могу нас другачије погађати у зависности од нашег хронотипа, то јест наше генетске предиспозиције да будемо раноранилац или "ноћна птица". Јутарњим типовима је обично теже да се прилагоде промени у јесен него пролећној, према истраживањима, док је "ноћним птицама" и људима који немају прецизно одређен хронотип померање сата у пролеће теже.

Ту су и многе нежељене реакције тела које се могу јавити. Добра вест је да постоје кораци које можете предузети да минимизирате несклад између времена и тела. Пред тога, док вам можда не пријају мрачнији дани, враћање времена уназад значи да се поново усклађујемо ритмом који је природнији за наше тело, тако да постоји могућност да ћете ову промену лакше прихватити него ону у пролеће. Ипак, требало би да будете свесни следећих потенцијалних реакција:

Проблеми који настају током привикавања

Досадашња истраживања су показала да је померање сата унапред у марту, повезано са наглим порастом здравствених проблема, као што су срчани и мождани удари, као и атријалне фибрилације (неправилан рад срца). Такође, један преглед студија из 2019. године са Универзитета у Ферари у Италији сугерише да је поремећај наших циркадијалних ритмова и недостатак сна оно што доводи до повишеног срчаног ритма, крвног притиска и нивоа упале.

Промене времена сваке године су такође повезане са повећањем саобраћајних несрећа, јер се због поремећаја сна и нашег биолошког сата осећамо као да доживљавамо времeнску разлику (џет лег) и да смо мање будни, па самим тиме и мање сконцентрисани.

На пример, студија из 2020. године у часопису Current Biology је показала 6 одсто пораста несрећа у саобраћају након пролећне промене времена, док преглед података из 2018. године такође сугерише да долази до наглог пораста саобраћајних несрећа након што се казаљке врате на стандардно време у октобру.

"Свака ћелија у телу има свој биолошки сат", објашњава за "Дејли мејл" др Жизела Хелфер, професор физиологије и метаболизма на Универзитету у Брадфорду. "Имамо и главни сат у мозгу, то је мали скуп нервних ћелија, а овај механизам ради на координацији тих ритмова, попут диригента у оркестру."

Објашњава да сваки физиолошки процес има специфично време када најбоље функционише. На пример, када спавамо, не једемо, па нам није потребно толико хормона који нам помажу у варењу. Али када се пробудимо и наша тела очекују да једемо, потребан нам је инсулин и читав гастроинтестинални тракт мора бити припремљен за храну која долази.

Проблем је у томе што наш мозак брзо прелази на ново време, али наша ткива и органи захтевају више времена да се прилагоде. Тада смо ван ритма недељу или две и управо тада осећамо нелагоду.

Студија из 2020. године сугерише да поремећен циркадијални ритам може узроковати стомачне проблеме, а промена у образцима спавања такође може да покрене мигрену или главобољу.

Како да се прилагодите померању сата

Да бисте глатко поднели прелаз, стручњаци за спавање предлажу да неколико дана пре промене казаљки у јесен, идете у кревет десет минута касније него претходни. У пролеће би требало да радимо супротно. Овако ће тело постепено да се прилагоди на промену и боље ће реаговати. Урадите исто са временом оброка и свиме другим што можете померити, попут времена тренинга. 

На крају, док можда осећате нежељене последице померања сата и једноставно не волите када мрак пада раније, стручњаци тврде да је јесење померање сата заправо најздравије, јер прави јасну границу између дана, када треба да будемо будни, и ноћи, када треба да се привикавамо на таму и заспимо.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas